2min

Apple heeft gisteravond nieuwe testversies vrijgegeven van zijn besturingssystemen. Het gaat om een nieuwe testversie van iOS 9, Mac OS X 10.11 El Capitan en WatchOS 2.0. De definitieve versies van deze besturingssystemen moeten dit najaar beschikbaar komen.

Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met de nieuwe versies van Apple’s besturingssystemen, de eindgebruikers moeten nog even wachten tot dit najaar. De updates van de besturingssystemen moet dit najaar voornamelijk veel verbeteringen bevatten en prestatiewinst opleveren. Apple heeft zich dit jaar niet zozeer gericht op het toevoegen van nieuwe features, maar voornamelijk op het verbeteren en stabieler maken van de software.

In iOS 9 zit naar verluidt wel een nieuwe functie voor gebruikers met te weinig opslagcapaciteit. Die krijgen de mogelijkheid om apps tijdelijk te verwijderen, zodat de update naar iOS 9 geïnstalleerd kan worden. Na de installatie van de nieuwe versie van iOS 9 zullen de applicaties weer opnieuw worden geïnstalleerd.

In het verleden is gebleken dat veel gebruikers met een iPhone met 16GB aan opslagcapaciteit tegen de limieten van deze capaciteit aanlopen. Bij het beschikbaar komen van een nieuwe iOS-versie zijn enkele gigabytes aan vrije ruimte nodig om de update te downloaden en te kunnen installeren. Vanuit de technische media is recent nog aangedrongen om het instapmodel voortaan te voorzien met 32GB aan opslagcapaciteit, maar Apple liet duidelijk blijken daar niet voor open te staan. Andere fabrikanten met high-end Android-smartphones kiezen tegenwoordig wel vaak voor minimaal 32GB aan opslagcapaciteit.

In iOS 9 zijn verder de nodige verbeteringen doorgevoerd aan Siri dat steeds slimmer wordt en meer op Google Now gaat lijken. Ook krijgen de iPads straks ondersteuning voor het gebruik van twee apps tegelijk, helaas nog geen mogelijkheid om meerdere gebruikers toe te voegen aan één iPad. Verder zal iOS 9 hogere schermresoluties gaan ondersteunen waardoor de komst van een grotere iPad tot de mogelijkheden behoort.

De nieuwe versie van Mac OS X El Capitan bestaat echt uit verbeteringen, waaronder voor de grafische aansturing van applicaties, waardoor deze maar liefst 40 procent kunnen verbeteren. Verder is er een flinke aanpassingen gedaan in hoe draadloze verbindingen tot stand komen, dit moet de problemen die sommige gebruikers al maanden hebben eindelijk voorgoed oplossen.

Apple heeft tot slot ook een nieuwe versie van WatchOS 2 beschikbaar gesteld, maar deze is inmiddels alweer teruggetrokken nadat gebruikers problemen meldden bij het updaten. Deze update komt waarschijnlijk vandaag of morgen alsnog beschikbaar.