3min

Apple lijkt een beetje de mist in te gaan met Mac OS X 10.11 El Capitan, waar normaliter de nieuwe versies van Mac OS zonder al teveel problemen zijn te installeren en te gebruiken, lijkt deze nieuwe versie van voor tot achter last te hebben van irritante tot extreem vervelende bugs en problemen. De meldingen van gebruikers lopen uiteen van problemen bij het installeren tot het vastlopen van systemen en crashen van populaire applicaties. Niet alleen apps van derden lopen geregeld vast, ook apps van Apple zelf werken niet altijd even lekker.

Inmiddels is Mac OS X 10.11 EL Capitan zo’n twee weken beschikbaar en ik was zo stom om de upgrade in de eerste dagen na de lancering te installeren. In plaats van beter en stabieler zijn de systemen van veel gebruikers slechter en onstabieler geworden. Eigenlijk doe ik dat al enkele jaren sinds ik gebruik maak van een MacBook, vrij snel upgraden naar een nieuwe versie, dat gaat ook eigenlijk altijd goed op wat kleine bugs na die Apple dan binnen enkele weken oplost. Uiteindelijk is het mijn taak om op de hoogte te zijn van alle nieuwste innovaties op hardware en softwaregebied en hoort een beetje snel upgraden er gewoon bij.

Voor de criticasters; ja ik ben niet Mac OS-only, ook Windows 10 wordt door mij vrijwel dagelijks gebruikt, naast een MacBook bezit ik ook nog gewoon een desktopcomputer met Windows 10.

Beta-programma?

Apple en Microsoft kiezen er allebei voor om hun besturingssystemen eerst te verspreiden onder een groep testers zodat ze problemen en bugs kunnen ondervangen en oplossen voordat het besturingssysteem beschikbaar komt voor de massa. Microsoft liet bij de introductie van Windows 10 weten dat het zeer dankbaar is voor alle feedback en dat het besturingssysteem zonder die feedback er heel anders had uitgezien. Uit de praktijk weten we ook dat Microsoft veel heeft gedaan met de feedback, maar het testprogramma van Windows 10 heeft ook bijna een jaar gelopen en wordt nog steeds voortgezet, terwijl dat van Mac OS X 10.11 slechts 3 maanden heeft gelopen. Dat was duidelijk te kort.

Ik vraag mij op dit moment af of Apple wel iets heeft gedaan met de feedback van het betaprogramma want de hoeveelheid bugs is onvoorstelbaar groot, het Apple Support forum wordt overspoeld met bugmeldingen. Je zou bijna denken dat het betaprogramma meer gebruikt wordt als marketingmiddel om betrokkenheid te kweken dan dat er dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Als je kijkt naar de bugmeldingen die binnenkomen dan vraag je je echt af waarom sommige bugs niet tijdens de betaperiode zijn ontdekt en opgelost.

Zo komen er ontzettend veel meldingen binnen over Apple’s eigen Mail-applicatie, maar ook over Office 2016 van Microsoft dat om de haverklap vastloopt. Nu kan dit laatste ook een probleem zijn dat Microsoft moet oplossen, maar in OS X 10.10 Yosemite hadden gebruikers geen problemen. De problemen met Apple’s eigen Mail-applicatie ligt in elk geval bij het bedrijf uit Cupertino.

Verder zijn er ook de nodige prestatieproblemen, waarbij het werkgeheugen volledig wordt gebruikt, de processor te zwaar belast, het systeem gewoon vastloopt, het opstarten enorm lang duurt, instellingen ineens zijn verdwenen of zelfs complete bestanden die sporadisch verdwijnen. Natuurlijk zal niet elke bugmelding die op dit moment binnenkomt op het forum te wijten zijn aan El Capitan, maar een groot deel is wel degelijk legitiem. Nu kan ik ter verdediging van Apple nog aanvoeren dat het een wat groter marktaandeel heeft op de pc-markt waardoor ook meer mensen problemen kunnen melden, maar als je naar de bugmeldingen kijkt dan constateer je al snel dat die ballon niet op gaat.

Alles wijst erop dat Apple met El Capitan minder goed werk heeft afgeleverd dan bij eerdere edities. Apple zelf houdt vooralsnog de lippen op elkaar en is nog niet met verklaringen of statements naar buitengekomen. Het wachten is in elk geval op de eerste volgende update voor El Capitan, versie 10.11.1, waarbij de problemen worden aangepakt. Gezien de hoeveelheid meldingen verwacht ik dat Apple dit jaar nog met meerdere updates zal moeten komen om alle problemen op te lossen. Wanneer de eerste update precies beschikbaar komt is vooralsnog onduidelijk, het wachten is op Apple. Mijn advies aan mensen met een Mac die nog niet hebben geüpgraded, wacht nog even tot de eerste update, Mac OS X 10.11.1.