2min

De CEO van Apple, Tim Cook, heeft zich duidelijk uitgesproken tegen het inbouwen van backdoors in software, zodat overheden gebruikers makkelijker kunnen afluisteren. Hij stelt dat privacy een recht is en dat daar geen inbreuk op gemaakt moet worden.

Nu de afgelopen jaren duidelijk is geworden hoever de inlichtingendiensten kunnen gaan in het afluisteren van burgers is de IT-wereld in een rap tempo gaan investeren in encryptie. Bijna alle diensten worden voorzien van een encryptielaag, mobiele apparaten krijgen hun eigen encryptie, verbindingen tussen datacenters worden versleuteld, alles om ervoor te zorgen dat onze data en informatie weer geheim wordt.

Voor de inlichtingendiensten begint encryptie een steeds groter probleem te worden, waar zij enkele jaren geleden vrij eenvoudig een burger konden afluisteren en zijn data konden onderscheppen is dat nu vrijwel onmogelijk. Alle grote internetbedrijven hebben fors geïnvesteerd in encryptie. Daarom komt er vanuit de politiek nu het idee om backdoors in software te verplichten of encryptie te verbieden.

Door backdoors oftewel achterdeurtjes in de software te bouwen zouden overheden de mogelijkheid krijgen om alsnog apparaten van burgers uit te lezen. Waar sms-berichten vaak nog wel te onderscheppen zijn is het onderscheppen van Facebook Messenger, Google Hangouts, iMessage, Telegram en WhatsApp een stuk lastiger, al deze diensten zijn gaan investeren in encryptie. Tim Cook heeft nu duidelijk gemaakt dat Apple niet zomaar zal meewerken aan het inbouwen van een backdoor in zijn software.

Hij stelt ook dat als je backdoors gaat inbouwen het een kwestie van tijd is voordat ook de cybercriminelen zichzelf toegang weten te verschaffen tot de apparaten en dan is niemand meer veilig. Nationale veiligheid is belangrijk maar backdoors zijn niet het antwoord, aldus Cook.