2min

President Obama van de Verenigde Staten heeft een brief ontvangen van verschillende burgerrechtenorganisaties, encryptie-experts en 140 techgiganten waaronder Apple en Google. In deze brief roepen zij op om geen wetgeving aan te nemen die bedrijven verplicht een backdoor te stoppen in encryptiesoftware.

Sinds bekend is geworden dat de Amerikaanse geheime dienst, NSA, in staat was om vrijwel alles op internet af te luisteren heeft er een grote encryptieslag plaatsgevonden. Steeds meer bedrijven zijn hun data nog beter gaan versleutelen, communicatie tussen datacenters is versleuteld, maar ook berichtendiensten zoals WhatsApp en Facebook Messenger maken gebruik van encryptie.

Alles om ervoor te zorgen dat deze data niet in handen valt van kwaadwillende maar dus ook niet in de handen van de geheime diensten. Inmiddels lijkt dit een probleem te zijn geworden want de geheime diensten beginnen te klagen dat ze hun werk steeds moeilijker kunnen doen omdat alles is versleuteld. Daarom wordt er nu geroepen om wetgeving die bedrijven verplicht een backdoor te bouwen in hun encryptiesoftware of een soort masterkey om berichten alsnog te ontsleutelen.

In de brief die Obama nu heeft ontvangen wordt door de burgerrechtenorganisaties, encryptie-experts en 140 techbedrijven opgeroepen om vooral geen wetgeving aan te nemen die verplicht tot het plaatsen van backdoors. Voor de bedrijven wordt het op die manier enorm moeilijk om de gebruiker te verzekeren dat zijn data veilig is en voor de burger is zijn privacy niet langer gegarandeerd.

In de brief wordt gevraagd om de privacy van internetgebruikers te respecteren bij het maken van nieuwe wetgeving. Encryptie is online steeds belangrijker geworden om gevoelige informatie te beschermen van hackers en kwaadwillende, met een backdoor neemt het risico dat data alsnog in verkeerde handen valt alleen maar toe.

Ook drie van de vijf leden van een adviescommissie op het gebied van informatietechnologie die door Obama zijn aangesteld hebben de brief ondertekend. Zij onderschatten het overheidsbeleid nadat Snowden met zijn eerste onthullingen kwam.