2min

De Amerikaanse overheid heeft besloten om toch geen backdoor te eisen tot versleutelde data op smartphones en andere digitale apparatuur. President Obama en zijn team hadden hier eerder voor gepleit, maar nu duidelijk is dat het eisen van een backdoor ook betekent dat China, Rusland en cybercriminelen daarmee toegang kunnen krijgen tot de data wordt hiervan afgezien.

Sinds Edward Snowden een kijkje heeft gegeven in de werkwijze van de Amerikaanse geheime dienst, NSA, is er een trend ontstaan waarbij technologiebedrijven alles proberen te versleutelen om ervoor te zorgen dat niemand bij persoonlijke data kan komen behalve de gebruiker zelf. Hoewel dit in de praktijk nooit helemaal te garanderen valt kan het kwaadwillende en inlichtingendiensten wel heel moeilijk gemaakt worden.

Op dit moment is het voor de inlichtingendiensten al zo moeilijk dat ze al meerdere malen hebben geklaagd dat het vrijwel onmogelijk is geworden om mobiele gebruikers af te luisteren of data te onderscheppen omdat alles zo goed versleuteld is. Daarom wilde Obama en zijn team kijken naar een verplichting in de Amerikaanse wet waarbij bedrijven als Apple, Google en Microsoft worden gedwongen om backdoors in te bouwen in hun besturingssystemen, zodat de inlichtingendiensten altijd gebruikers kunnen afluisteren of aftappen.

De technologiebedrijven lieten direct weten geen voorstander te zijn van het inbouwen van backdoors. Zo lieten Apple, Facebook, Google en Microsoft weten dat mensen niet alleen gesprekken voeren en foto’s maken met hun smartphones, maar hun complete digitale leven op smartphones is te vinden, daaronder vallen ook bankgegevens en medische gegevens.

Nu duidelijk is dat het implementeren van een backdoor niet alleen voor de Amerikaanse inlichtingendiensten mogelijk is, maar er ook toe kan leiden dat kwaadwillende toegang krijgen tot een dergelijke backdoor of de overheden van landen waar de Verenigde Staten nog weleens mee overhoop liggen, zoals China en Rusland, is ervoor gekozen om af te zien van het implementeren van een backdoor.