2min

De Amerikaanse overheid investeert miljarden in wat zij noemen cybersecurity. Het beveiligen van digitale informatie en het trainen van personeel bij inlichtingendiensten die onderzoek naar cyberaanvallen. Er is echter een trend gaande die ervoor zorgt dat de opsporingsdiensten hun werk niet meer kunnen doen en dat is de massale overstap naar encryptie. De Amerikaanse overheid wil dan ook graag samenwerken met de private sector om daarvoor een oplossing te vinden.

De Amerikaanse opsporingsinstanties lopen tegen een probleem aan wat ze zelf gecreëerd hebben. Doordat de Amerikaanse inlichtingendienst, NSA, veel te ver is gegaan in het aftappen en het verzamelen van informatie van internetgebruikers, is er actie ondernomen om dat tegen te gaan. Een goed voorbeeld hiervan is dat de NSA glasvezelkabels heeft opgegraven tussen datacenters van Google om alle informatie te onderscheppen, toen dit bekend werd heeft Google binnen enkele maanden alle communicatie tussen zijn datacenters versleuteld zodat de NSA deze niet langer kan inzien.

Het privacygevoel van alle internetgebruikers is min of meer aangetast toen bekend werd hoeveel informatie de NSA verzamelden. Het gevolg is dat heel veel internetdiensten investeren in het bieden van encryptie. Ook Apple en Google hebben hun mobiele besturingssystemen aangepast zodat alle informatie op de mobiele apparaten straks is versleuteld.

Jeh Johnson, de directeur van Homeland Security, heeft nu in een toespraak op de RSA Conference laten weten dat al die encryptie een probleem begint te worden voor de opsporingsdiensten. Ze kunnen de data nog wel onderscheppen van gebruikers, maar steeds vaker is deze data onleesbaar omdat er gebruik wordt gemaakt van encryptie. Johnson stelt nu voor om samen te werken met de private sector (de technologiebedrijven) om een oplossing te vinden voor deze encryptie zodat de opsporingsinstanties hun werk kunnen blijven doen. Johnson stelt dat het steeds moeilijker wordt om terroristen en criminelen digitaal op te sporen. Hij maakt de vergelijking; "Wat als we bij de introductie van de telefoon deze niet konden aftappen en we nog steeds afhankelijk waren van het afvangen van post?"

De meest techgiganten zullen echter niet staan te springen om samen te werken met de Amerikaanse overheid om alle encryptie weer ongedaan te maken. Ook zullen zij weigeren om achterdeurtjes in te bouwen zodat er een masterkey beschikbaar komt waarmee alle data kan worden ontcijferd. Veel techgiganten liggen momenteel in de clinch met de Amerikaanse overheid, over zaken als privacy, aftappen en het delen van informatie.