1 min

Facebook heeft een nieuwe zoekfunctie ontwikkeld voor het sociale netwerk, hiermee is het mogelijk om alle 2 biljoen-berichten op het sociale netwerk te doorzoeken. Facebook start dus eigenlijk zijn eigen zoekmachine maar hanteert hiervoor een alternatieve methode. Eigenlijk gaat Facebook gewoon de concurrentie aan met de zoekmachines van Google, Microsoft en Yahoo.

Facebook is inmiddels begonnen met het uitrollen van de nieuwe zoekfunctie voor het sociale netwerk. Om te beginnen krijgen gebruikers die hun Facebook-profiel hebben ingesteld op Amerikaans Engels als eerste de nieuwe zoekmachine, daarna zijn andere landen en taalgebieden een keer aan de beurt.

Facebook heeft besloten om alle 2 biljoen berichten op het sociale netwerk doorzoekbaar te maken. Daarbij past Facebook ook de nodige filters toe, zo worden berichten van autoriteiten bovenaan getoond, nieuwsberichten, trending verhalen en virals komen dus hoger in de zoekresultaten dan een dialoog tussen jan en piet.

Hoewel Facebook het niet zo presenteert is dit wel een directe aanval op de bestaande zoekmachines, maar op een alternatieve manier. Een normale zoekmachine indexeert het internet en probeert vervolgens met ingewikkelde algoritmes de beste volgorde te bepalen. Facebook gaat er vanuit dat alle belangrijke online content uiteindelijk gewoon wordt gedeeld via het sociale netwerk, dus indexeert het alleen zijn eigen berichten, wat veel makkelijker en sneller te doen is dan het hele internet indexeren.

Wel zal Facebook zijn eigen gebruikers meer richting de zoekbalk moeten bewegen om ook van toegevoegde waarde te zijn. Hoe het dat wil gaan doen is nog niet duidelijk.