In de Verenigde Staten is men ongerust over Russische activiteiten in de oceaan, verschillende Russische onderzeeërs en spionageschepen volgen de route van internetkabels die over de zeebodem lopen. De Amerikanen zijn bang dat de Russen op zoek zijn naar plekken om de kabels door te snijden.

Over de bodem van de oceaan lopen verschillende internetkabels om het Amerikaanse continent met het Europese continent te verbinden. De locatie van deze kabels is niet geheim en bij vele overheden bekend, vaak worden ook dezelfde routes gebruikt als er nieuwe kabels worden gelegd. De Russen zouden momenteel met verschillende onderzeeërs en spionageschepen de route van deze kabels aan het volgen zijn.

De Amerikanen zijn bang dat de Russen op zoek zijn naar een goede locatie om de kabels door te snijden en de communicatie tussen de continenten lam te leggen. Als een kabel wordt doorgesneden op een heel diep punt is het een enorm lastige klus om de kabel te repareren.

De Amerikanen zijn ook bang dat de Russen op zoek zijn naar geheime kabels, er liggen namelijk ook kabels op de bodem van de oceaan die alleen worden gebruikt voor militaire doeleinden. De kabels worden daarnaast ook gebruikt door inlichtingendiensten om communicatie af te tappen. Iets wat overigens steeds moeilijker is omdat steeds meer internetverkeer is versleuteld.

Of de Russen ook zover gaan is de vraag, uiteindelijk hebben de Russen zelf ook profijt van het internet voor hun handel. Mochten alle kabels tussen de Verenigde Staten en Europa onbruikbaar worden betekent dat niet het einde van het internet. In principe kunnen de continenten beide gewoon doordraaien, alleen zullen de netwerken dan van elkaar gescheiden zijn. Wel zal het voor de nodige problemen zorgen, zo zal communicatie met de Verenigde Staten vrijwel onmogelijk worden tot er nieuwe kabels liggen.