2min

KPN start als eerste provider in Nederland met het aanbieden van vast internet via het mobiele 4G-netwerk. KPN kiest er echter ook voor om dit product niet algemeen beschikbaar te maken maar alleen voor mensen in buitengebieden met een trage vaste lijn. In totaal gaat het om zo’n 100.000 huishoudens.

Iedereen die in een buitengebied woont en op dit moment een vaste verbinding heeft die niet sneller is dan 6 Mbit/s kan bij KPN gebruik maken van vast internet via het mobiele 4G-netwerk. Gebruikers krijgen dan een 4G-modem thuis en daarmee kunnen ze alsnog een snellere internetverbinding afnemen. KPN begint met het aanbieden van twee abonnementen, een abonnement van 40 euro per maand met een datalimiet van 10GB en een abonnement van 50 euro per maand met een datalimiet van 50GB. Klanten die ook hun mobiele telefoon-abonnement bij KPN hebben lopen krijgen gratis een verdubbeling van het datalimiet.

Mochten klanten niet voldoende hebben aan de aangeboden databundels dan kunnen zij nog los 250MB of 1000MB bundels bijkopen, doen ze dit niet dan wordt de snelheid teruggebracht naar 64kbit/s down en 32kbit/s up.

Hiermee wordt het voor veel inwoners op het platteland toch mogelijk om een internetverbinding af te nemen op een hogere snelheid. In totaal zijn er 500.000 huishoudens in Nederland waar echt snel internet nog onmogelijk is, voor de eerste 100.000 is nu een oplossing gevonden. KPN hoopt met investeringen in DSL, glasvezel en VDSL op termijn nog eens 300.000 huishoudens een betere verbinding te kunnen aanbieden. KPN is momenteel ook nog druk bezig met het upgraden van zijn kopernetwerk.

Voor de laatste 100.000 huishoudens zal de overheid bij moeten springen of moeten bewoners in een bepaald gebied gezamenlijk een deel van de investeringskosten dragen. KPN heeft zichzelf als doel gesteld om eind 2016 aan 85 procent van Nederland minimaal 100 Mbit/s aan te kunnen bieden.