2min

T-Mobile heeft het afgelopen jaar verschillende pilots gedaan om vast internet via 4G te testen. Inmiddels heeft de provider genoeg ervaring opgedaan om het product toe te voegen aan het assortiment. Vanaf volgende maand zal het mogelijk worden om vast internet af te nemen via 4G, wel zal de gebruiker te maken krijgen met een databundel, want onbeperkt is het zeker niet.

T-Mobile gaat als eerste Nederlandse provider vast internet aanbieden via zijn mobiele 4G-netwerk. Dit is een primeur en de vraag is of andere providers hierin gaan volgen, aangezien KPN vast internet aanbiedt via het kopernetwerk en Vodafone straks via Ziggo’s coax-netwerk.

Met vast internet via 4G komen er voor huishoudens in afgelegen gebieden in elk geval mogelijkheden om een betaalbare vaste verbinding te krijgen. Verder kan het voor mensen die veel onderweg zijn ook een uitkomst bieden omdat de databundels vele malen hoger zullen zijn dan bij een standaard abonnement. Je leest het inderdaad goed, databundels, want hoewel het een vast internet product is, is het niet onbeperkt.

In Nederland kennen we voor vast internet al jaren geen datalimieten meer, maar in België is het bijvoorbeeld nog heel normaal, al beginnen de limieten daar ook langzaam te verdwijnen. Nu T-Mobile vast internet gaat aanbieden via 4G komen de databundels dus weer terug en dat is ook niet zo vreemd.

De vraag is nog even hoe de abonnementen eruit komen te zien, qua bundels en prijzen. Tijdens de pilotfase hanteerde T-Mobile een abonnement van 25GB voor 29 euro per maand oplopend tot 200GB voor 89 euro per maand. Daarnaast was er de mogelijkheid om tussen 12:00 en 6:00 ’s morgens zonder datalimiet onbeperkt te internetten.