1 min

Het is vandaag de vijfentwintigste verjaardag van ’s werelds eerste verjaardag. De website werd ontwikkeld door Tim Berners-Lee, de man die gezien wordt als de geestelijk vader van het wereldwijde web.

Berners-Lee ontwikkelde de website tijdens zijn werkzaamheden bij Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN) en de website is vandaag de dag nog steeds actief en te gebruiken. Het gaat hierbij wel om een geüpdatete versie uit 1992. De pagina was bij de lancering in 1990 enkel te gebruiken door medewerkers van CERN en werd in 1991 opengesteld voor de buitenwereld.

Toen Berners-Lee de eerste website ontwikkelde, bestond het internet al wel. Pagina’s stonden echter op zichzelf en er bestond geen onderling verband. Berners-Lee wilde het systeem interactiever maken en ervoor zorgen dat de documenten beter te doorzoeken waren. Met dat doel werden hyperlinks ontwikkeld, waarmee de gebruiker vanaf de ene pagina naar een andere verwezen kan worden.

Berners-Lee ontwikkelde de eerste website op een NeXT-systeem, welke ook gebruikt werd voor het hosten van de pagina. Deze computer is vandaag de dag te zien in CERN’s museum in Genève.