2min

De eerste publieke website bestaat vijfentwintig jaar. De site ging op 6 augustus 1991 online en is nog altijd te bezoeken op de website van het CERN. Het is een mooie illustratie van hoe het internet zich in korte tijd ontwikkeld heeft.

Op de site wordt het internet geïntroduceerd in een korte tekst. Er zijn nog geen afbeeldingen te vinden, enkel tekst en hyperlinks. De site is dan ook in 1991 geschreven met behulp van HTML, en verder helemaal niks. De code daarvoor werd ontwikkeld in oktober 1990 door Tim Berners-Lee.

Berners-Lee bedacht het internet in de loop van 1989. Hij wilde het internet inzetten om pagina’s te maken die iedereen zou kunnen bezoeken. In 1990 had hij al het HTML (HyperText Markup Language), de HTTP-standaard (HyperText transfer Protocol) en het URI-adres (Uniform Resource Identifier) ontwikkeld, dat elke site een eigen URL geeft.

De eerste website ging eind 1990 live, maar werd pas op 6 augustus 1991 publiekelijk onthuld. Sindsdien zijn er meer dan 1 miljard websites geregistreerd (een mijlpaal die in september 2014 bereikt werd). Verder hebben meer dan 3 miljard mensen toegang tot het internet en is het de verwachting dat binnen afzienbare tijd ook in derdewereldlanden waar internetgebruik nog niet gemeengoed is, voor iedereen toegang komt tot het web.

Steeds meer grote bedrijven zijn bezig met het realiseren van een daadwerkelijk wereldwijd web. Zo probeert het bedrijf O3b Networks ,dat recent nog een flinke geldinjectie kreeg van Google, dat te realiseren met behulp van satellieten. Dan is er nog Google zelf, dat met ballonnen internet naar de wereld wil brengen en Facebook dat werkt aan Internet.org.