De Amerikaanse Financial Times stelt op basis van anonieme bronnen dat de muziekdienst van Apple, Apple Music, de grens van 10 miljoen betalende leden zou hebben gepasseerd. Apple zou zelfs elke twee seconde een nieuw betalend lid erbij krijgen. Apple zelf heeft nog geen cijfers bekendgemaakt en wil ook niet reageren op de berichten.

Apple heeft sinds eind juni ook een eigen muziekstreamingdienst genaamd Apple Music. Apple stapt pas heel laat in de muziekstreamingmarkt en hoopt alsnog te kunnen doorbreken in deze markt. Het doet dat door gebruikers een proefperiode te geven van maar liefst drie maanden. Het hoopt daarmee de gebruikers verslaafd te maken aan de dienst en ze vervolgens te converteren naar een betaald lidmaatschap.

Eind oktober maakte Apple bekend dat het 6,5 miljoen betalende leden had weten te verzamelen. In de eerste paar maanden dat de dienst actief is. Inmiddels zou de grens van 10 miljoen betalende leden zijn gepasseerd en dat zou betekenen dat Apple nu waarschijnlijk de tweede plaats bezet in de markt van muziek streaming. Op de eerste plaats staat Spotify dat inmiddels ruim 20 miljoen betalende leden heeft. Die cijfers dateren echter alweer van juni 2015 dus Spotify is mogelijk al enkele miljoenen leden verder, wellicht dat het bedrijf binnenkort weer nieuwe statistieken bekend zal maken.

De muziekmarkt werd begin deze eeuw opengebroken toen Apple met zijn iTunes-winkel kwam waarin mp3’s gedownload konden worden. Toen enkele jaren geleden de muziekstreamingmarkt in opkomst kwam besloot Apple daarin niet in mee te gaan. Waarschijnlijk geloofde het bedrijf op dat moment nog niet in het succes daarvan, inmiddels is duidelijk dat een mp3-winkel het niet gaat winnen van de muziekstreamingdiensten en dus kocht het bedrijf Beats Audio. Het gebruikte de technologie van Beats Music om Apple Music te ontwikkelen. Nu is Apple bezig met een inhaalslag, maar of het Spotify nog kan achterhalen is nog maar de vraag.