2min

Apple heeft nieuwe cijfers bekendgemaakt van het iOS-besturingssysteem. Daaruit komt naar voren dat inmiddels 74 procent van alle iOS-apparaten gebruik maakt van de laatste versie van iOS, iOS 9. De cijfers worden berekent op basis van het aantal unieke gebruikers in de App Store in de afgelopen periode.

Daarmee bewijst Apple opnieuw dat het zijn zaakjes redelijk goed voor elkaar heeft met betrekking tot het tijdig updaten van de software. Apple verspreidt zelf de updates voor het iOS-besturingssysteem naar de Apple-gebruikers, zonder de tussenkomst van de telecomproviders. Hierdoor kan het veel sneller updates verspreiden dan de Android-fabrikanten. Microsoft heeft bekendgemaakt dat het ook de telecomproviders buitenspel zet met het verspreiden van updates voor Windows 10.

iOS 9 draait nu binnen een half jaar al op 74 procent van alle iOS-apparaten.19 procent van de gebruikers draait op iOS 8 en slechts 7 procent op iOS 7 of eerder. iOS 9 verscheen in september en na vier dagen was al 50 procent overgestapt op de nieuwe versie, in november stond de teller op 66 procent en in december op 70 procent.

Google kan met Android alleen maar dromen van dit soort cijfers. De druk bij Google neemt elk jaar toe om het updateproces te versnellen. Het probleem is alleen dat het hele proces te complex is om te versnellen. Er liggen al afspraken op tafel met de fabrikanten en die kan Google niet zomaar intrekken. De fabrikanten doen allemaal hun eigen aanpassingen aan de Android-omgeving en dat heeft tijd nodig, ook moeten alle verschillende soorten hardware worden ondersteund.

Ondanks dat iOS zo snel wordt geadopteerd door gebruikers, is het wel de op één na meest onveilige software van 2015. Die titel gaat naar een ander Apple product, Mac OS X.