2min

Apple heeft bekendgemaakt dat iOS 8 inmiddels op zo’n 72 procent van de iOS-apparaten staat, daaronder vallen de iPhones, iPads en iPod Touch. Apple meet dit cijfer op basis van de bezoeken aan de App Store, het cijfer kan dus een beetje afwijken van de werkelijkheid.

Volgens Apple beschikt nu bijna driekwart (72 procent) van alle iOS-apparaten over de laatste versie van iOS, ongeveer 25 procent gebruikt nog iOS 7 en slechts drie procent maakt nog gebruik van iOS 6 of ouder. Hoewel de adoptie van de nieuwste iOS-versie lager ligt dan vorig jaar, toen in januari al 80 procent was overgestapt op iOS 7, gaat het een stuk sneller dan bij andere besturingssystemen.

Doordat Apple de iOS-updates maar voor een tiental toestellen hoeft te maken, kan het de update veel makkelijker en sneller verspreiden. Hierdoor krijgen iOS-gebruikers over het algemeen veel sneller een update voor hun toestel en beschikken ze sneller over nieuwe mogelijkheden.

Als we dit vergelijken met bijvoorbeeld Android dan is dat een heel ander verhaal. Voor Android verschijnen elk jaar duizenden verschillende configuraties waarvoor allemaal een update moet worden ontwikkeld, daar komt ook nog bij dat veel fabrikanten Android flink verbouwen om zich te onderscheiden en ook daar gaat de nodige tijd in zitten. De nieuwste versie van Android staat daardoor pas op 1,6 procent van de toestellen.

Android 5.0 Lollipop is nu zo’n drie maanden beschikbaar voor de Android-fabrikanten en we beginnen nu de eerste updates te zien voor de toptoestellen. De komende maanden moet de rest gaan volgen. De vergelijking tussen Android en iOS is wellicht niet helemaal eerlijk maar voor de eindgebruiker is dat uiteindelijk wel het verschil.