2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Apple heeft deze week bekendgemaakt dat iOS 7 nu op 90 procent van alle apparaten is terug te vinden. Het Amerikaanse bedrijf komt binnen enkele maanden met een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem.

In januari was het aandeel van iOS 7 volgens Apple 80 procent, in maart was het 85 procent. De laatste keer dat Apple deze cijfers bekendmaakte was in april jongstleden. Toen stond iOS 7 op 87 procent van het totaal. Daarmee is de groei sinds de lancering in september 2013 aanzienlijk afgeremd.

Volgens Apple draait 9 procent van de iOS-apparaten nog op versie 6 van het besturingssysteem terwijl 2 procent op een oudere versie draait. De oplettende lezer merkt dan op dat het totaal op 101 procent uitkomt, dat zal liggen aan de manier waarop Apple de cijfers afrondt.

Doorgaans blaast Apple graag hoog van de toren als het aankomt op de adoptiecijfers van iOS. In dit opzicht is Apple ook duidelijk de bovenliggende partij als je het vergelijkt met Google: Volgens de laatste cijfers is het ongeveer even oude Android 4.4 KitKat op 17,9 procent van alle Android-producten terug te vinden. Als je de aandelen van alle Android-versies van de afgelopen drie jaar bij elkaar optelt kom je op zo’n 85,8 procent van de apparaten.

De cijfers zijn voornamelijk voor ontwikkelaars en accessoirefabrikanten belangrijk, omdat ze bij het maken van producten weten op welke versies zij zich moeten richten en welke technieken ze kunnen gebruiken. Bij Android-producten moet beduidend meer rekening worden gehouden met gedateerde API’s en minder goede compatibiliteit.