Zeewolde krijgt een datacenter, Facebook maakt aanspraak op de bouw

Zeewolde krijgt een datacenter, Facebook maakt aanspraak op de bouw

De ontwerpplannen van een datacenter in de gemeente Zeewolde zijn opgesteld en goedgekeurd. Op 16 december overweegt de gemeenteraad of er een datacenter in Zeewolde mag komen. Gelijktijdig laat Meta, het moederbedrijf van Facebook, aan Techzine weten dat het contact heeft met de gemeente om het datacenter te kunnen bouwen.

In 2019 kreeg de gemeente Zeewolde de vraag naar de mogelijkheid om een datacenter in Zeewolde te bouwen. Volgens de gemeente kwam de vraag van een “Amerikaans hightechbedrijf”. Initiatieven rondom datacenters worden in Nederland op een regionaal niveau bepaald. Inmiddels zijn de ontwerpplannen voor het datacenter gerealiseerd. Op 16 december overweegt de gemeenteraad van Zeewolde of de aanleg van een datacenter mogelijk is.

Het eventuele datacenter wordt niet volledig door de gemeente Zeewolde ingevuld en gebouwd. Daarbij betrekt de gemeente de organisaties die hun werkzaamheden in het datacenter zullen vestigen.

Een woordvoerder van Meta laat aan Techzine weten dat het bij de gemeente documentatie heeft ingediend die benodigd is om een datacenter in Zeewolde te bouwen. “We hebben dit gedaan voor het geval dat het voor onze bedrijfsvoering nodig is om onze infrastructuur uit te breiden. Op dit moment ligt onze focus op het voldoen aan de vergunnings- en goedkeuringsprocessen die vereist zijn door de Nederlandse autoriteiten.”

Het bericht van Meta onderstreept geen definitief plan. We vroegen een woordvoerder van de gemeente Zeewolde naar de betrekking van Meta in de voorgenomen aanleg van het datacenter. “We maken de namen van bedrijven nog niet publiekelijk bekend.”

We spraken over het onderwerp in een podcast: ‘de zeperd van Zeewolde’. Luister de podcast hier om in een mum van tijd volledig op de hoogte te zijn.

Tip: Wat hebben de Web Summit, Metaverse en Facebook met elkaar gemeen?