2min

Japan Display heeft bekendgemaakt dat het in 2018 wil starten met de massaproductie van kleine OLED-schermen. Recent heeft de fabrikant al een flexibel 5 inch OLED-scherm getoond, dit paneel had nog een resolutie van 1920 x 1080 pixels, maar dat zal in 2018 wel verder zijn opgelopen.

De verwachting is dat de hele smartphone- en tabletmarkt binnen enkele jaren zal overstappen op OLED-schermen. LG en Samsung zijn al enkele jaren druk bezig met de massaproductie van OLED-schermen en LG produceert ze zelfs voor zijn televisies. Verwacht wordt dat Apple in 2018 wil overstappen op OLED-schermen in de iPhone en op dit moment zijn LG en Samsung dan de enige leveranciers die Apple hiermee kunnen helpen.

Nu Japan Display duidelijk heeft gemaakt dat ook zij in 2018 willen starten met de massaproductie van OLED-schermen heeft Apple nog een optie en kan het de fabrikanten verder tegen elkaar uitspelen. Het scherm van Japan Display is minder dan 50μm dik (0,05 millimeter) en weegt minder dan 10 gram. Het OLED-scherm beschikt verder over een resolutie van 1920 x 1080 pixels en elke pixel beschikt over vier subpixels, een rode, groene, blauwe en een witte (RGBW).

Japan Display gaat voor de OLED-panelen zijn huidige low temperature polycristalline silicon-technologie gebruiken waarmee het een hogere pixeldichtheid kan toepassen in zijn huidige LCD-schermen. Hiermee kan de schermresolutie dus fors hoger worden. Zo heeft Japan Display ook het scherm geleverd voor het 5,5 inch 4K-scherm in de Sony Xperia Z5 Premium.

Japan Display wil verder de komende periode tot aan 2018 proberen om de verversingssnelheid van de schermen dynamischer en lager te maken. Zodat bij statische content het scherm kan terugschakelen van 60 Hz naar 30Hz en in 2018 naar mogelijk 15 of 5Hz. Hierdoor kan er toch content worden getoond op het scherm zonder dat dit enorm veel energie kost van de accu.

Japan Display is een bedrijf dat bestaat uit een joint-venture tussen Hitachi, Sony en Toshiba. Deze drie Japanse bedrijven hebben hun krachten gebundeld op de schermmarkt en zijn ook nog in de race om Sharp over te nemen. Foxconn heeft echter ook zijn zinnen gezet op Sharp.