Alphabet (Google) is meest waardevolle bedrijf ter wereld

Alphabet de naam van het moederbedrijf van Google heeft zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt en wat meer openheid van zaken gegeven in diverse projecten. De aandelenkoers van Alphabet is verder opgelopen en het bedrijf is nu 549 miljard dollar waard, dit terwijl de koers van Apple de afgelopen maanden juist is gedaald en nu 535 miljard dollar waard is, minder dus dan Alphabet.

Dat Alphabet nu het meest waardevolle bedrijf is ter wereld en Apple is voorbij gestreefd zat er een keer aan te komen. De vraag is alleen hoelang dat zo blijft, want de eerste plaats vasthouden is enorm lastig en elk succesje en elke flop wordt op de weegschaal gelegd.

Voorlopig is Alphabet even het meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar Apple zal nooit verder uit de buurt zijn en Facebook blijft groeit ook gestaag door en komt in de toekomst zeker in aanmerking om het meest waardevolle bedrijf te worden op de beurs.

De omzet van Alphabet in het vierde kwartaal van 2015 is uitgekomen op 21,33 miljard dollar. Het grootste deel van de omzet is afkomstig van dochterbedrijf Google, 21,178 miljard dollar om precies te zijn. De omzet wordt verdeeld in twee posten, Google en "Other Bets". Onder Google vallen zaken als advertentie-inkomsten, Android, Google Maps, Google Play Store, YouTube, de zoekmachine en nog een hoop kleinere Google diensten.

Onder "Other bets" vallen dochteronderneming van Alphabet zoals Calico, Fiber, Nest, Ventures, Verily, en Google X. Deze wisten in totaal een omzet te genereren van 448 miljoen dollar, een stijging van 37 procent met het jaar ervoor. In totaal wisten de bedrijven onder "Other bets" geen winst te maken, Alphabet moest er zelfs 3,6 miljard dollar op toeleggen, maar er zitten wel hele potentiële projecten bij.

Bron:Alphabet