1 min

Wikimedia zou werken aan een zoekmachine waarmee op een niet commerciële manier naar informatie gezocht kan worden. De Wikimedia foundation heeft een beurs gekregen van 250.000 dollar om deze zoekmachine te ontwikkelen. Het project zal in totaal 2,5 miljoen dollar gaan kosten en wordt gefinancieerd door de Knight Foundation.

De oprichter en voorzitter van Wikipedia, Jimmy Wales, bestrijdt dat Wikimedia een eigen zoekmachine ontwikkeld, in plaats daarvan zou het bedrijf bezig zijn de eigen zoektechnologie van Wikipedia te verbeteren, deze technologie draagt de naam CirrusSearch.

Uit documenten die zijn gepubliceerd blijkt dat niet helemaal te kloppen, Wikimedia zou wel degelijk aan een zoekmachine werken die alles kan indexeren. Een zoekmachine die democratisch en zonder commerciële belangen publieke informatie op internet in kaart probeert te brengen. Wikimedia heeft 250.000 dollar ontvangen van de Knight Foundation, deze zet zich in voor innovatie en verbetering van journalistiek en media.

Alles bij elkaar zal de ontwikkeling van deze zoekmachine 2,5 miljoen dollar, de eerste 250.000 dollar is bedoeld voor de eerste fase welke loopt tot augustus van dit jaar. Daarna zal duidelijk moeten worden of het project wordt voortgezet. Wikimedia blijft ondertussen volhouden dat de technologie puur en alleen bedoeld is voor de eigen interne zoekmachine en niet voor het internet. Het is een beetje een onduidelijk project en de uiteindelijke intenties zullen vanzelf duidelijk.