2min

Tags in dit artikel

, , , ,

KPN heeft aangekondigd dat het sinds gisteren bezig is met het uitrollen van bellen via 4g. Deze manier van bellen, die bekend staat als Voice over LTE (VoLTE) moet zorgen voor een betere kwaliteit van gesprekken en sneller internet tijdens het bellen.

KPN schrijft dat het de afgelopen maanden uitgebreid tests uitgevoerd heeft met Samsung, en dat deze succesvol bleken. Klanten van KPN die in het bezit zijn van een Samsung S6 en S6 Edge zullen sinds gisteren al via 4g kunnen telefoneren. De komende maanden voegt KPN stapsgewijs ook andere smartphones toe die de optie ondersteunen. Het bedrijf voorspelt dat bellen via 4g gaat uitgroeien tot “de nieuwe ‘spraak standaard’ in mobiele telefonie”.

Hier zijn meerdere redenen voor, ten eerste omdat 4g extra bandbreedte heeft waardoor de kwaliteit omhoog kan, doordat de gesprekskwaliteit verbeterd kan je elkaar ook simpelweg beter verstaan. Op dit moment belt vrijwel iedereen nog via het 2g- of 3g-netwerk van de providers, wat als nadeel heeft dat er geschakeld wordt tussen netwerken terwijl een gebruiker aan het bellen is. Met 4g komt daar een einde aan en blijven smartphones tijdens het hele gesprek op hetzelfde netwerk, daarnaast is het mogelijk om te bellen en te internetten tegelijk, iets wat nu vaak ook niet mogelijk is.

Dit is niet de enige innovatie die KPN aankondigt: het laat weten in 2017 ook te komen met bellen over Wi-Fi (VoWiFi), zodat klanten die zich binnenshuis bevinden ook een goede gesprekskwaliteit kunnen verwachten. Niet alle 4g-netwerken dringen gebouwen binnen, dus daar biedt dit een prima oplossing voor. De telefoon kiest volgens KPN standaard het beste netwerk.

Ook concurrenten van KPN zijn bezig met de uitrol en ontwikkeling van VoLTE. Zo is Vodafone sinds augustus aan het testen, evenals T-Mobile en Tele2. Voor Tele2 is het misschien wel het belangrijkste om over te stappen op VoLTE, dat bedrijf heeft alleen een 4G-netwerk, voor 2G en 3G moet het capaciteit inkopen bij T-Mobile.