2min

KPN gaat begin volgend jaar bellen via 4G mogelijk maken door de VoLTE-technologie uit te rollen, hiervoor moeten smartphones overigens ook ondersteuning bieden. KPN is na Tele2 de tweede provider die bekendmaakt voice over LTE (VoLTE) uit te rollen.

Door VoLTE te ondersteunen kunnen gebruikers zowel bellen als internetten via het 4G-netwerk. Op dit moment is het zo dat als iemand gaat bellen via een mobiel netwerk in Nederland er wordt teruggeschakeld op een 2G of 3G-verbinding, vervolgens kan er nog wel gebruik worden gemaakt van mobiel internet maar een heel stuk trager. KPN gaat dat als een van de eerste oplossen door VoLTE-ondersteuning in te schakelen, hiervoor heb je overigens ook een toestel nodig dat VoLTE ondersteund. De meeste high-end Android-toestellen bieden al ondersteuning voor VoLTE, evenals de iPhones en Windows Phones. Of deze ook allemaal werken met de implementatie van KPN is niet duidelijk, KPN durft op dit moment nog geen lijst met toestellen bekend te maken.

Met VoLTE kan je dus bellen en snel internetten via 4G tegelijk, daarnaast is de spraakkwaliteit een heel stuk beter via VoLTE. Verder gaat het opzetten van een gesprek ongeveer twee keer zo snel als bij bestaande technologieën.

Tele2 heeft al aangegeven ook met VoLTE te komen, wanneer precies is echter nog onduidelijk, het bedrijf is nog druk bezig zijn 4G-netwerk in Nederland uit te bouwen, zodra er landelijke dekking is zal het bedrijf waarschijnlijk vrij snel VoLTE inschakelen. De techniek wordt namelijk wel al overal geïmplementeerd. Bij T-Mobile en Vodafone worden er op dit moment testen gedaan met VoLTE maar wanneer de providers het beschikbaar gaan stellen is nog onduidelijk, het is uiteindelijk afwachten welke provider het eerste zal zijn. KPN lijkt de beste kaarten in handen te hebben, al heeft Vodafone in Duitsland VoLTE al uitgerold.