Iedereen die al bekend is met Netflix kan vandaag een vreugdedansje doen, sinds vanmorgen is de dienst beschikbaar in Nederland. Eindelijk kunnen de dure abonnementen op films en series van Ziggo, UPC, KPN en vele andere partijen de deur uit. Netflix vervangt deze diensten in een klap en dat voor de helft van de prijs. Voor veel mensen zal dit het alternatief zijn of moeten worden voor het illegaal downloaden van films en series.

Netflix bestaat inmiddels al veel langer, maar de dienst heeft pas enkele jaren geleden besloten om zich niet langer alleen op de Verenigde Staten te richten maar ook elders in de wereld zijn vleugels uit te slaan. In Europa begon het met het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Daarna volgden de Scandinavische landen en vandaag is het de beurt aan Nederland. Later dit jaar is het nog de beurt aan de Belgen en de Fransen om de dienst te verwelkomen.

Netflix is voor films en series wat Spotify voor muziek is. Onbeperkt films en series kijken, voor een vast bedrag per maand van 7,99 euro. Die prijs is overigens zonder verborgen kosten, waar je bij andere Nederlandse providers nog weleens ziet dat je dan alleen een basisaanbod krijgt en voor de goede content nog een paar euro per film mag bijbetalen, is dat bij Netflix niet het geval. Alles in de Netflix-collectie is inbegrepen in het bedrag van 7,99 euro. Ook biedt Netflix gebruikers nu de kans om kennis te maken met de dienst, door de eerste maand gratis toegang te bieden. Verder kan het abonnement elke maand worden opgezegd.

We stonden al enige tijd op de lijst bij Netflix om deel te gaan nemen aan de dienst en hebben ons vanmorgen dan ook direct aangemeld. We hebben een tijd door de collectie van Netflix heen zitten bladeren en we moeten zeggen dat we niet ontevreden zijn. Het pakket waarmee Netflix van start gaat mag er wezen, niet alleen zien we een hele waslijst aan Amerikaanse series en films. Netflix heeft zich ook duidelijk verdiept in de Nederlandse markt, we zien dan ook diverse Nederlandse films, series en zelfs shows van zeer populaire Nederlandse cabaretiers. Of iedereen het aanbod aan content voldoende zal vinden zal de komende weken moeten blijken. Het aanbod kan zich in elk geval zeker meten met dat van de (interactieve) diensten van de Nederlandse providers en abonnementen als Film 1 en HBO. Helemaal omdat Netflix on-demand is en je dus direct een film of serie kan bekijken op het moment dat jij dat wilt.

Netflix werkt via het internet en is op elke pc dan ook te bekijken. Het bedrijf heeft echter ook een heel scala aan apps beschikbaar. Zo is er een Netflix-app voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Wii. Ook kan Netflix op veel recente televisies worden geïnstalleerd. Aangezien Netflix via internet werkt, ben je ook niet gebonden aan je thuislocatie. Je kan dus ook op andere locaties van de dienst gebruikmaken. Netflix controleert overigens wel vanaf welke locatie je inlogt, aangezien het rechten moet afdragen per land waarin het actief is. Binnen Nederland werkt de dienst echter op elke locatie.