2min

Apple heeft vanmorgen een update doorgevoerd in Siri, hiermee is het lek gedicht waarmee het mogelijk was via Siri toegang te krijgen tot de contacten en foto’s van een vergrendeld toestel. Als gebruiker hoef je niets te installeren, waarschijnlijk heeft Apple aan de serverkant Siri aangepast om dit probleem op te lossen.

Apple zou gisterenmiddag het lek in Siri al gedicht hebben, dat bevestigd het bedrijf althans aan de Washington Post. Hoe Apple het lek precies gedicht heeft laat het in het midden, maar aangezien iPhone-gebruikers geen update hoeven te installeren kan dat alleen maar aan de serverkant zijn gebeurd. Mogelijk biedt Siri niet langer de mogelijkheid om e-mail adressen te tonen in de zoekresultaten.

Natuurlijk was het al opmerkelijk dat het lek niet werkte in het Nederlands maar wel in het Engels en Spaans. Dat geeft Apple mogelijkheden om het aan de serverkant op te lossen. De vraag is of kwaadwillenden het dan niet alsnog kunnen manipuleren. Aangezien Apple geen technische details verstrekt blijft het vooralsnog gissen naar de toegepaste oplossing.

Het zou ook zomaar kunnen dat het een tijdelijke oplossing is en Apple in de eerst volgende iOS-update alsnog een uitgebreide oplossing uitrolt.

Eerder deze week werd het lek gepubliceerd en bleek het mogelijk om Siri te laten zoeken naar e-mailadressen op Twitter en door vervolgens op een e-mailadres te klikken kon je de optie voeg toe aan contacten selecteren, daarmee werd de volledige contactenlijst getoond en konden ook foto’s worden ingezien op het toestel. Dit kon allemaal terwijl het toestel gewoon vergrendeld was.