2min Devices

Nieuwe iPhone 4S niet goed beveiligd

Degenen die met smart op de komst van de nieuwe iPhone wachten zullen dit nieuwtje wellicht interessant vinden. De iPhone 4S is standaard niet goed beschermd tegen buitenstaanders. De nieuwe spraakfunctie Siri stelt kwaadwillenden in staat om berichten naar derden te versturen, zelfs als het toestel op slot staat.

Nieuwe iPhone 4S niet goed beveiligd Wie niet veel goeds in zin heeft, kan de spraakfunctie Siri gebruiken om een iPhone 4S te misbruiken. Als een telefoontoestel is ingesteld met een ontgrendelingscode, kunnen mensen die de code niet kennen normaliter geen gebruik maken van het toestel. Maar door een fout in de software van Siri is het wel mogelijk om de iPhone 4S te gebruiken als deze is voorzien van een ontgrendelingscode.

Een willekeurig persoon kan hierdoor dus, in theorie, veel kwaads aanrichten. Zo is het mogelijk om met Siri een e-mail of tekstbericht op te stellen en te versturen. In dit bericht kan hij vanzelfsprekend de meest ordinaire of aanstaatgevende teksten plaatsen en verzenden om zo te stoken tussen de eigenaar van de iPhone en de ontvanger. Ook kan hij de eigenaar pesten door bijvoorbeeld het alarm in te stellen op een tijdstip dat de meeste mensen slapen.

Deze beveiligingslek is ontdekt en getest door Macworld.com. De website slaagde erin om een fictieve ontslagbrief te schrijven en te versturen met behulp van Siri.

Overigens is dit beveiligingsprobleem niet zo ernstig als wij in dit bericht doen overkomen. Het is eenvoudig op te lossen door zelf een aanpassing te doen in de instellingen. Het is namelijk mogelijk om de spraakfunctie uit te schakelen als het toestel is vergrendeld. Dat kan via Instellingen, Algemeen en Codeslot, aldus Webwereld.

Dat dergelijke kinderziektes nog voorkomen bij spraakherkenningssoftware die nog in de kinderschoenen staat, mag als vanzelfsprekend worden beschouwd. Maar wellicht dat Apple dit probleem in de toekomst kan oplossen door bijvoorbeeld stemherkenning te introduceren. Dan kan alleen de eigenaar van de telefoon gebruik maken van deze functie. Zodra een ander dat probeert zal Siri dan geen gehoor geven aan de opdrachten, omdat zijn stem niet overeenkomt met die van de eigenaar.

Er zijn al tal van filmpjes verschenen op het internet waarop gebruikers de meest vreemde opdrachten geven aan Siri. Bekijk het onderstaande filmpje maar eens.

Bron:Webwereld