2min

Netflix heeft het eerste kwartaal een flinke groei weten te realiseren, in totaal kwamen er 6,74 miljoen nieuwe abonnees bij. Voor Netflix is dit een record, nooit eerder wist het bedrijf zoveel nieuwe abonnees in één kwartaal binnen te halen, het totaal aantal abonnees ligt nu op 81,5 miljoen.

De groei in het afgelopen kwartaal is vooral te danken aan de uitbreiding die het bedrijf deed in januari. Netflix koos er toen voor om de dienst in nog eens 130 landen beschikbaar te maken, in veel van die landen met een zeer beperkt aanbod, waarbij alleen de eigen producties beschikbaar zijn gekomen.

Wel heeft Netflix nu een goed beeld in welke landen Netflix echt aan slaat en daar kan het op anticiperen door meer content in te kopen voor die landen. De grootste groei werd overigens gerealiseerd in de thuismarkt, in de Verenigde Staten kwamen er 2,2 miljoen abonnees bij.

Netflix heeft de omzet in het eerste kwartaal zien toenemen tot 1,96 miljard dollar, wat ook hoger is dan de 1,57 miljard dollar in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Concurrentie en uitdagingen

Netflix komt wel voor steeds meer uitdagingen te staan, het bedrijf groeit nog steeds in het aantal abonnees, maar die verwachten met grote regelmaat meer nieuwe content. Netflix is nu al een aantal jaar fors aan het investeren in eigen tv-producties om de abonnees tevreden te houden. Dat gaat het bedrijf redelijk goed af met hitseries als House of Cards en Narco’s.

Daarnaast koopt het met regelmaat de rechten van films en series om de collectie verder aan te vullen, dat laatste wordt echter steeds moeilijker. Steeds meer televisiezenders zijn erachter dat Netflix wel degelijk een grote concurrent is want als consumenten de hele avond Netflix kijken, dan kijken ze niet naar de normale televisiezenders. Veel van deze televisiezenders bezitten echter de herhalingsrechten van populaire series en weigeren die nu te verstrekken aan Netflix.

Ook voor het aankopen van nieuwe series gaan de tv-zenders de concurrentie aan met Netflix en is ook Amazon druk bezig om met Amazon Prime de wereld te veroveren. Netflix ziet steeds meer nieuwe series van externe partijen aan zijn neus voorbij gaan. Hierdoor is het aanbod in de Verenigde Staten fors teruggelopen.

Netflix zal de komende tijd dus of nog meer moeten gaan produceren of de portemonnee verder open moeten trekken om bepaalde rechten te behouden.