Microsoft heeft met Sharepoint een stukje software in handen dat al 15 jaar door bedrijven wordt gebruikt om hun documenten te beheren, intranet op te zetten en content te beheren. De afgelopen jaren is de concurrentie voor Sharepoint echter fors toegenomen, eerst door Yammer en nu door Slack. Microsoft ziet dat ook in en gaat nu Sharepoint flink onder handen nemen.

De eerste echte concurrentie voor Sharepoint kwam van Yammer, dat een hele andere benadering had om collega’s en teams beter te laten samenwerken. Microsoft koos uiteindelijk voor de snelste en makkelijkste oplossing, het kocht Yammer en integreerde het in Office 365 en Sharepoint.

Nu is sinds een jaar of twee Slack in opkomst dat wederom precies hetzelfde doet, de manier waarop collega’s en teams samenwerken efficiënter maken. Op dit moment heeft Microsoft er nog niet voor gekozen om Slack over te nemen, al zal er ongetwijfeld interesse zijn van meerdere partijen gezien de snelheid waarin Slack groeit.

Microsoft heeft vandaag bekendgemaakt dat het Sharepoint flink onder handen gaat nemen en verbeteren. Zo worden de documenten van Sharepoint straks gesynchroniseerd via de OneDrive-client, worden de Sharepoint sites verder geïntegreerd in de Office 365 Groups en wordt de Microsoft Flow Service uitgebreid naar Sharepoint. Dat zijn echter pas de eerste verbeteringen om Sharepoint beter te laten functioneren.

Er komt ook een OneDrive universal app voor Windows 10 en eind volgende maand komen er Sharepoint-apps voor Android, iOS en Windows 10. Waardoor gebruikers veel sneller bij content kunnen komen op het intranet en uiteraard bij documenten binnen Sharepoint.

Sharepoint kent op dit moment nog steeds zo’n 190 miljoen gebruikers maar waarschijnlijk begint dat af te nemen aangezien Sharepoint op het moment van schrijven nog niet echt "mobile first" is.