2min

Samsung heeft op dit moment geen plannen om OLED-televisies te gaan produceren. Volgens Kim Hyun-suk, topman bij Samsung Display, heeft het bedrijf nog geen vorderingen gemaakt om het productieproces goedkoper te maken. Samsung zal blijven inzetten op LCD en Quantum-dot.

Samsung heeft in 2013 kortstondig OLED-televisies geproduceerd, maar het proces bleek te duur voor massaproductie en Samsung ziet geen mogelijkheden om de televisies goedkoper te maken. De afgelopen jaren zijn er ook geen nieuwe technologieën ontwikkeld die het wel mogelijk maken voor Samsung om OLED-televisies te produceren. Samsung zal daarom blijven inzetten op Quantum dot en verwacht daar nog flink mee te innoveren.

De grote concurrent van Samsung maakt wel OLED-televisies. LG produceert inmiddels al enkele jaren OLED-televisies op grote schaal en is wel in staat om dit kostenefficiënt te doen, de goedkoopste OLED-televisie van LG kost inmiddels nog maar iets onder de 2000 euro. Waarschijnlijk kan LG deze televisies volgend jaar al rond de 1000 euro leveren.

Het grote voordeel van OLED-televisies is dat ze per pixel worden aangestuurd en daardoor beter in staat zijn om de kleur zwart weer te geven. Ook zijn ze vaak een stukje energiezuiniger. De reden dat LG er wel in slaagt om OLED-televisies te produceren en Samsung niet, is omdat LG gebruik maakt van witte OLEDS in combinatie met kleurfilters, terwijl Samsung werkt met RGB-OLEDS en de kwaliteit van deze RGB-OLEDS is op de lange termijn niet goed te garanderen. Samsung kan ook niet overstappen op witte OLEDS omdat LG daar patent op heeft.

LG heeft zijn zaakjes op de televisiemarkt dus goed voor elkaar en Samsung zal hard moeten werken om de concurrentiestrijd van LG te kunnen winnen, OLED lijkt op papier in elk geval het voordeel te hebben.