2min

SAP heeft de afgelopen jaren fors aan de weg getimmerd met zijn eigen HANA-cloudplatform. Daarin is SAP ook erg succesvol geweest want inmiddels maken 3200 klanten er gebruik van. Volgens de CEO en mede-oprichter Hasso Plattner is nu het tijd voor de volgende stap, een groot aantal apps ontwikkelen die gebruik maken van HANA.

Plattner stelt dat de overgang naar de cloud zeer succesvol is verlopen en de complexiteit enorm is afgenomen doordat alles nu centraal vanuit de cloud wordt geregeld. Dat is simpelweg eenvoudiger dan allemaal servers die op locatie bij de klant draaien. SAP is hierdoor in staat de ontwikkelingen verder op te voeren en daarom gaat het nu met zijn partners een enorme hoeveelheid apps ontwikkelen die werken met het HANA-cloudplatform.

Volgens Plattner zal het totale aanbod aan applicaties in de komende drie tot vijf jaar explosief gaan groeien. S/4 Hana is echt klaar voor de volgende stap. Het ontwikkelen van applicaties kost 45 procent minder code sinds overgang naar S/4 Hana en de snelheid waarmee het cloudplatform reageert is ongekend. Gemiddeld reageert het cloudplatform binnen 0,7 seconde. Dat is in de afgelopen 20 jaar nooit mogelijk geweest, de SAP-applicaties hadden altijd veel meer tijd nodig door de enorme hoeveelheid aan data die vaak moet worden verwerkt.

Die enorme hoeveelheid data is niet minder geworden maar door de cloudomgeving kan er simpelweg veel sneller worden gerekend en verschijnen de resultaten sneller in beeld.

Op dit moment draaien er pas een handje vol applicaties op het HANA-cloudplatform, maar dat worden er dus snel meer. Plattner wilde eigenlijk niet ingaan op de industrie├źn waar de focus op ligt, maar de gezondheidsindustrie is belangrijk voor SAP, maar ook de Internet of Things.