2min

SAP heeft tijdens zijn TechEd-conferentie ABAP Cloud geïntroduceerd. Met het product biedt het ontwikkelaars nieuwe mogelijkheden om softwareomgevingen aan te passen aan de behoeften van een bedrijf. “Het staat aan de basis van de clean core-benadering en maakt soepele S/4HANA-upgrades mogelijk”, legt CTO Juergen Mueller uit.

Mueller legt tijdens TechEd uit dat SAP altijd oog heeft gehad voor het ondersteunen van ontwikkelaars bij het oplossen van zakelijke problemen. Daarvoor is ABAP ooit geïntroduceerd, waarmee het mogelijk is om applicaties op schaal te ontwikkelen. “ABAP-gebaseerde extensies en aanpassingen zijn een succes voor SAP ERP geweest. Nu is het tijd om dat succes te herhalen voor S/4HANA Cloud, om daarbij ook de clean core-benadering te hanteren”, aldus Mueller.

Mogelijkheden ABAP Cloud

“Op ons SAP Business Technology Platform wordt de ABAP-omgeving al jaren gebruikt door partners en klanten om hand-in-hand extensies en cloudoplossingen te bouwen”, vervolgt Mueller. Volgens de CTO van SAP is het echter tijd om veranderingen naar de ABAP community te brengen. Dat moet gebeuren met ABAP Cloud voor S/4HANA Cloud en S/4HANA on-premises. “ABAP Cloud is ontworpen voor stabiele en cloud-ready ABAP-uitbreidingen voor S/4HANA, direct in de S/4HANA stack.”

Ontwikkelaars die ABAP Cloud gebruiken, kunnen op een aantal algemene zaken rekenen. “Het betekent dat publieke SAP API’s te gebruiken zijn om S/4HANA-data en functies te benaderen. Het betekent het gebruiken van publieke SAP-extensiepunten naar objecten — modificaties aan SAP objects zijn niet langer toegestaan. Het betekent het gebruiken van sterke tooling support die je krijgt met de ABAP-ontwikkeltools. Het betekent ook het voortzetten van het gebruik van RESTful Application Programming Model. En het betekent dat SAP-technologieën zoals Web Dynpro niet langer ondersteund worden voor ABAP-ontwikkeling”, vat Mueller samen. “Als je overgaat van je ABAP Objects naar ABAP Cloud, zal ABAP Compiler ervoor zorgen dat je de regels van de ABAP Cloud volgt.”

Uiteindelijk betekenen al de functies van ABAP Cloud dat bedrijven eenvoudiger een clean core kunnen bereiken, stelt Mueller. ABAP Cloud is beschikbaar voor de nieuwere versies van S/4HANA.

Tip: SAP stapt met Build volledig in low-code, laat business users ontwikkelen