2min

Het aantal aangiftes van internetoplichting is sterk gedaald volgens het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie, kortweg het LMIO genoemd. Het LMIO kreeg vorig jaar 35.500 meldingen binnen van oplichting via internet op websites zoals Speurders en Marktplaats. In 2013 waren er nog 45.000 meldingen van internetoplichting bekend bij het LMIO.

Uit de cijfers van het LMIO blijkt dat over het afgelopen jaar slachtoffers voor gemiddeld zo’n 200 euro werden opgelicht. Er werd vorig jaar vooral meer gebruikgemaakt van social media. Zo wordt onder andere Facebook vaak gebruikt om toegangskaarten voor concerten aan te bieden.

Gijs van der Linden, projectleider van het LMIO, beredeneert dat het snel blokkeren van bankrekeningen ervoor heeft gezorgd dat het aantal aangiftes van internetoplichting in de laatste drie jaar is afgenomen. "Vroeger konden oplichters langer gebruikmaken van een rekeningnummer. Nu moeten ze voortdurend op zoek naar nieuwe rekeningen en dat scheelt slachtoffers", aldus van der Linden.

Volgens de projectleider geeft het echter ook geen volledig beeld van het totale aantal gedupeerden. Verwacht wordt dat het werkelijke aantal slachtoffers van internetoplichting veel hoger ligt. Gijs van der Linden licht toe: "Als we de bankrekeningen van verdachten onderzoeken dan vinden we daar niet alleen betalingen van aangevers terug. We stuiten meestal ook op overboekingen van mensen die zich niet bij ons hebben gemeld."

Bij de Fraudehelpdesk groeit echter het aantal meldingen van internetoplichting in tegenstelling tot de bevindingen van het LMIO. Een woordvoerder van de Fraudehelpdesk legt uit: "De politie richt zich vooral op meldingen via webwinkels en Marktplaats. Bij ons komen allerlei meldingen van oplichting binnen. Daarnaast is onze ervaring dat mensen steeds minder vaak aangifte doen bij de politie, omdat er vaak niks met individuele gevallen wordt gedaan."