1 min

Vanmorgen hebben de Franse autoriteiten een grote inval gedaan bij Google, in totaal waren er 100 rechercheurs bij de zaak betrokken die allemaal het pand van Google hebben betreden in een grootschalig onderzoek naar belastingontduiking, aldus de Franse krant Le Parisien.

De Franse autoriteiten verdenken Google ervan op grote schaal omzetten verborgen te hebben voor de Franse belastingdienst. Het Franse Ministerie van Financiën stelt dat Google nog zeker 1,6 miljard euro belasting moet betalen in Frankrijk. Waarop dat bedrag is gebaseerd is niet helemaal duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat veel overheden klaar zijn met grote wereldwijde internetbedrijven die hun winsten wegsluizen via allerlei constructies om belastingen te ontlopen. De Fransen hebben aangegeven nu een grootschalig onderzoek te gaan doen naar partijen als Facebook, Google en Twitter die het vooral moeten hebben van advertentie-inkomsten. Ook in Duitsland wordt momenteel een soortgelijk onderzoek gedaan, maar daar willen de autoriteiten meer weten of de privacy van gebruikers in gevaar is.

De Fransen onderzoeken ook op welke manieren deze bedrijven informatie verzamelen en gebruiken op de advertentiemarkt. De uitkomst van het onderzoek moet de basis vormen voor nieuwe wetgeving in Frankrijk en adviezen aan andere bedrijven om hun methodes aan te passen.

Wat voor gevolgen dit gaat hebben voor de techsector in Europa is op dit moment niet duidelijk.