Microsoft komt eind 2017 met opvolger van Xbox One-console

Microsoft heeft het niet met zoveel woorden toegegeven, maar het mag duidelijk zijn dat de techgigant uit Redmond de strijd heeft verloren van Sony. De PlayStation 4 is simpelweg beter dan de Xbox One. Daarnaast vragen huidige ontwikkelingen om een nieuw gameplatform in een 4K-resolutie en om virtual reality. Dat is onhaalbaar met de huidige generatie consoles en daarom komt Microsoft volgend jaar al met de opvolger van de Xbox One.

Microsoft heeft eerder al bekendgemaakt dat de Xbox One S binnenkort de Xbox One zal gaan vervangen, deze nieuwe versie is kleiner en iets krachtiger, maar eind volgend jaar verschijnt ook een compleet nieuwe console om gaming in 4K en virtual reality mogelijk te maken. De nieuwe console draagt nu nog de naam "Project Scorpio".

De nieuwe console wordt een flink stuk krachtiger dan de huidige Xbox One en Xbox One S, om precies te zijn vier keer zo krachtig, de console moet beschikken over 6 teraflops terwijl de huidige Xbox One blijft steken op 1,32 teraflops. Microsoft heeft gekozen voor een processor met acht rekenkernen en het geheugen heeft een hogere bandbreedte gekregen van 320 GB/s. Microsoft klopt hoogstwaarschijnlijk bij AMD aan voor de nieuwe processor en dat bedrijf komt eind dit jaar of begin volgend jaar met de nieuwe Zen-architectuur die vele malen sneller zal zijn dan huidige AMD-chips.

De nieuwe Xbox-console krijgt dus waarschijnlijk een aangepaste Zen-processor. De vraag is of AMD een APU kan ontwikkelen die krachtig genoeg is voor een 4K-resolutie op een hoge verversingssnelheid die geschikt is voor virtual reality. Anders moet het bedrijf wellicht een discrete videokaart toevoegen. De voorkeur van Microsoft gaat natuurlijk uit naar een APU want dat is veel goedkoper.

Hoewel Microsoft "Project Scorpio" niet presenteert als de opvolger van de Xbox One en ook zal proberen om het game-aanbod gelijk te houden, zijn wij benieuwd hoelang het bedrijf daarin gaat slagen. Een console die vier keer zo snel is biedt simpelweg veel meer mogelijkheden en de naam opvolger is dan wel degelijk terecht.

Bethesda heeft aangegeven dat Fallout 4 straks in VR naar Project Scorpio zal komen, maar dat de game ook gewoon op de Xbox One beschikbaar komt. Controllers en andere accessoires zullen allemaal compatible zijn met beide consoles.

Phil Spencer, de man bij Microsoft achter de Xbox heeft al laten weten dat de nieuwe console vooral stabieler moet zijn. Zo draait Halo 5 op de huidige Xbox One niet helemaal geweldig, de game duikt regelmatig onder de 60fps op een 1080p-resolutie, dat zal bij Project Scorpio niet meer gebeuren. Spencer benadrukt dat de game op die console ook in 1080p zal draaien. Daar heeft hij gelijk in want Halo 5 is in 1080p ontworpen, nieuwe games die in 4K worden ontwikkeld zullen echter een stuk beter ogen op de nieuwe console dan in 1080p op de Xbox One. Waarbij het nog maar de vraag is of de prestaties dan wel goed zijn.

Sony kiest ervoor om dit najaar een nieuwe console te introduceren die iets beter is, maar niet zoveel beter dan Project Scorpio. Dat is voor de huidige Playstation 4-bezitter ook een bittere pil, maar de kans is daarbij wel groot dat het aanbod gelijk blijft. Tot er nu natuurlijk een PlayStation 5 komt.