2min

Apple heeft ook de nieuwe versies van tvOS en watchOS gepresenteerd op de Worldwide Developers Conference (WWDC). In tvOS is de belangrijkste toevoeging de Nederlandse taal, zodat je ook kan navigeren met je stem en een nieuwe bedieningsapp voor je iPhone en in watchOS lijkt Apple vooral in te zetten op snelheid.

Apple heeft op zijn ontwikkelaarsevenement van elk besturingssysteem dat het bedrijf rijk is een nieuwe versie getoond. Eerder schreven we al over iOS 10 voor mobiele apparaten en macOS voor de iMacs en MacBooks, nu is het de beurt aan tvOS en watchOS.

tvOS

In tvOS richt Apple zich op het verbeteren en stabieler maken van het platform, terwijl het tegelijk ook nieuwe features toevoegt waarvan voor ons de Nederlandse taal toch wel de belangrijkste is. Op de nieuwste Apple TV kunnen Nederlanders en Vlamingen straks ook via Siri navigeren en commando’s geven. Dat gaat nu eenmaal een stuk prettiger dan via een afstandsbediening of een app.

Wel werkt Apple ook aan een nieuwe afstandsbediening-app voor de iPhone, waarmee je de Apple TV nog beter kan bedienen. Op dit moment is de nieuwe versie van tvOS nog als beta beschikbaar, maar in het najaar verschijnt de definitieve versie. Vorig jaar verscheen de eerste Apple TV met tvOS, sinds deze versie beschikt de Apple TV over een eigen App Store.

watchOS

In de nieuwe versie van watchOS probeert Apple vooral het besturingssysteem sneller te maken. Acties op de Apple Watch moeten vrijwel gelijk zichtbaar zijn op de iPhone en vice versa. Elke vertraging die daar tussen zit is een afbreuk op de gebruikservaring, daarom heeft Apple ervoor gekozen veel meer te gaan cachen op de Apple Watch. Hierdoor kunnen apps veel sneller worden gestart en veel sneller hun informatie verwerken.

Grote vraag is natuurlijk hoeveel invloed dit weer gaat hebben op de accuduur, ook geen onbelangrijke eigenschap van een wearable. Volgens Apple is watchOS 3 maar liefst zeven keer zo snel dan watchOS 2. Ook heeft Apple de interface en bediening op verschillende punten aangepast zodat het natuurlijker moet werken. Met een veeg naar boven komen je nu bijvoorbeeld direct bij de instellingen. Ook watchOS verkeerd op dit moment nog in een beta, we verwachten de definitieve versie ook pas dit najaar.