3min

Aanstaande maandag organiseert Apple weer zijn eigen Worldwide Developers Conference (WWDC) waarop het ontwikkelaars samenbrengt om te praten over de laatste ontwikkelingen binnen het bedrijf uit Cupertino. Verwacht wordt dat Apple tijdens dat evenement iOS 10, macOS en watchOS 3 zal presenteren, natuurlijk ook de MacBook Pro met OLED-strip en de laatste geruchten meldden dat Apple iMessage voor Android gaat uitbrengen.

Software

Apple organiseert elk jaar een ontwikkelaarsconferentie en standaard staan de nieuwste versies van iOS en macOS op het programma. Inmiddels is het bedrijf voor zijn mobiele apparaten aangekomen bij iOS 10 terwijl Mac OS X naar verluidt een complete rebranding gaat krijgen en straks doorgaat onder de naam macOS. De vraag is nog even of er een versienummer aan komt te hangen, bijvoorbeeld macOS 11.

Naast deze twee besturingssystemen heeft Apple ook nog tvOS, watchOS, Apple Healthkit en Apple HomeKit. Verwacht wordt dat het bedrijf in elk geval aandacht zal besteden aan de eerste twee en er ook wat meer bekend wordt over een toekomstige Apple Watch. De eerste generatie is alweer even op de markt en er is nog zeker ruimte voor verbetering, de vraag is alleen of Apple zelf al zover is. De nieuwe Apple TV met tvOS heeft een leuke start gemaakt, maar de hoeveelheid ontwikkelaars valt nog tegen, mogelijk dat Apple met tvOS 2 komt om het besturingssysteem uit te breiden en weet het opnieuw aandacht te trekken van ontwikkelaars.

MacBook Pro met OLED-strip

De geruchten over een MacBook Pro met een OLED-strip zijn ook niemand ontgaan. Apple zou de rij met functietoetsen willen inruilen voor een smalle strook met een OLED-touchscreen, zodat het bedrijf de knoppen op het OLED-scherm kan aanpassen op basis van de geopende applicatie. Een innovatief idee of het in de praktijk ook handig is zal de toekomst moeten uitwijzen.

iMessage voor Android

Verder is vandaag het gerucht opgedoken dat Apple de concurrentie van alle berichtendiensten serieus neemt en doorheeft dat er voor iMessage weinig toekomst is als het exclusief voor iOS blijft en daarom zou Apple iMessage willen gaan uitbrengen voor Android. Op zich een logische stap, maar één die het bedrijf al veel eerder had moeten zetten. Het zal ook Apple niet ontgaan zijn dat Microsoft het afgelopen jaar enorm veel succes heeft gehad door juist andere besturingssystemen met open armen te verwelkomen.

Of Apple ook Facetime beschikbaar gaat maken voor Android is nog onduidelijk, maar dat klinkt als een logische vervolgstap.

App Store en Apple Pay

Apple heeft eerder deze week al wijzigingen aangebracht in de App Store, met nieuwe abonnementen en de mogelijkheid om te adverteren, verwacht wordt dat er nog meer aanpassingen aan zitten te komen die op het WWDC bekend worden gemaakt. Apple Pay zal ook verder worden uitgerold, er komen mogelijk nieuwe landen bij, maar Apple zou de mobiele betaaldienst ook willen gaan doortrekken naar de Safari-webbrowser.

Siri

Siri gaat zijn intrede doen in het desktopbesturingssysteem, macOS zal ook voorzien worden van de persoonlijke assistent om eenvoudig taken uit te voeren en via spraak assistentie te bieden. Apple zou dit in eerste instantie niet van plan zijn geweest, maar Microsoft zou met Cortana bewezen hebben dat er ook ruimte is voor een dergelijke assistent op een pc. Apple heeft dit nog niet bevestigd, maar er zijn al allerlei afbeeldingen opgedoken van Siri binnen het besturingssysteem, waardoor het zeer waarschijnlijk is.

Beveiliging verder omhoog

Tot slot heeft Apple het nog steeds aan de stok met allerlei opsporingsdiensten, wat tot gevolg heeft dat Apple de beveiligingen verder gaat opvoeren. De FBI maakte bekend over een methode te beschikken om oudere iPhones te kraken, terwijl de Indiase overheid stelt alle smartphones te kunnen kraken, inclusief de allernieuwste. Er lijken dus methodes in omloop waarmee overheden zichzelf toegang kunnen verschaffen en die maken ongetwijfeld gebruik van zero-day lekken in de besturingssystemen. Apple vind de gebruiker belangrijker en gaat daarom de beveiligingen verder opvoeren en nog meer gegevens versleutelen, zodat het nog moeilijker wordt om data van een Apple-apparaat af te halen als je geen legitieme toegang tot het systeem hebt.

Maandag om 19:00 begint Apple’s conferentie met een openingskeynote en zullen de meeste van de hierboven beschreven zaken aan bod komen en zal duidelijk worden wat Apple precies in petto heeft.