2min

Apple gaat de strijd aan met televisiezenders, kabelmaatschappijen en andere traditionele televisie-aanbieders met zijn nieuwe Apple TV. De nieuwe Apple TV die vanavond is gepresenteerd beschikt over high-end hardware, een volledig werkend besturingssysteem genaamd tvOS, App Store en ondersteuning voor onder andere Siri.

De nieuwe Apple TV wordt geleverd met een afstandsbediening zodat je de Apple TV kan bedienen via een aanraakgevoelige touchpad op de afstandsbediening, daarnaast is er een Siri-knop op de afstandsbediening waarmee je spraakcommando’s kan geven aan Siri op de Apple TV.

Volgens Apple gaat het tv kijken in de toekomst niet meer via traditionele televisiezenders maar via apps, elke filmdienst en televisiedienst kan zijn eigen app toevoegen aan de Apple TV en via de app kan de gebruiker televisie kijken.

Het kijken van films en series wordt ook een stuk makkelijker, als je nu bent geabonneerd om meerdere filmdiensten en graag een film of serie wil kijken maar niet weet welke dienst deze beschikbaar heeft, kan je zoeken met Siri. Siri is nu in staat om iTunes, Netflix, Hulu, HBO en Showtime te doorzoeken naar de film of serie die de gebruiker wil zien.

Siri is ook in staat om te filteren op films en series, zo kan je zoeken op datum, acteurs of zelfs op leeftijdcategorie. Je kan ook Siri tijdens een film of serie vooruit of achteruit laten spoelen. De bediening van Apple TV wordt met de nieuwe afstandbediening door middel voor het aanraakgevoelige touchpad en de spraakcommando’s een stuk eenvoudiger en sneller. Hoewel het er allemaal gelikt en vloeiend uit ziet is het nog maar de vraag hoeveel van deze functies je ook echt gaat gebruiken.

Wat in elk geval wel goed is, is dat Apple een nieuwe Apple TV heeft uitgebracht die nu ook ondersteuning biedt voor 4K-films en series. De vorige Apple TV stamt alweer uit 2012 en ondersteunt alleen nog maar Full HD. Op de nieuwe Apple TV zijn alle Apple-apps opnieuw ontworpen en geoptimaliseerd. De Apple TV maakt gebruik van een nieuw besturingssysteem genaamd tvOS, dit besturingssysteem is gebaseerd op iOS maar geoptimaliseerd voor de huiskamer en televisies.

Op de nieuwe Apple TV kunnen ook games worden gespeeld. Met de afstandsbediening kunnen games worden gespeeld maar ook met een iPhone of iPad kan worden ingehaakt op het spelen van games op de Apple TV. Apple heeft al een aantal game-ontwikkelaars de mogelijkheid gegeven om games te ontwikkelen voor de nieuwe Apple TV. Op basis van de presentatie doet het een beetje denken aan de introductie van de Wii. Met de nieuwe Apple TV moet je (vooralsnog) geen first person shooters verwachten, maar meer familiegames voor het hele gezin.

Aan de binnenkant van de nieuwe Apple TV zit een A8-chip, Bluetooth 4.0, infrarood-ontvanger en de laatste WiFi-technologieën. De nieuwe Apple TV komt beschikbaar eind oktober met 32 of 64GB aan opslagcapaciteit voor een prijskaartje van respectievelijk 149 en 199 dollar.