Apple brengt vandaag nieuwe versies uit voor zijn mobiele besturingssystemen. Zowel iOS 9 voor de iPhone, iPad en iPod Touch, als watchOS 2 voor de Apple Watch komen vandaag beschikbaar. Om 19:00 Nederlandse tijd kunnen de updates worden gedownload en vervolgens worden geïnstalleerd.

Apple heeft er in iOS 9 voor gekozen om zich vooral te richten op het verbeteren van het mobiele besturingssysteem. Zo is het besturingssysteem zelf een stuk kleiner, lichter en efficiënter geworden. Ook kunnen er veel meer grafische prestaties uit de toestellen worden gehaald. De accuduur zou met iOS 9 moeten toenemen iets wat met vorige versies vaak het tegenovergestelde betekende.

Uiteraard heeft Apple wel wat nieuwe functies toegevoegd, zo voegt Apple multitasking toe op de iPad waardoor je twee apps naast elkaar kan gebruiken. Verder introduceert Apple een nieuwe Nieuws-applicatie, deze ontbreekt momenteel nog in Nederland, maar deze zal gevuld gaan worden door verschillende internationale uitgevers. Hiermee hoopt Apple belangrijker te worden in de contentmarkt, rond deze artikelen gaat Apple uiteraard advertenties verkopen en van deze inkomsten gaat 70 procent naar de uitgever en 30 procent naar Apple.

Over advertenties gesproken, Apple gaat ook de mogelijkheid bieden om content te blokkeren in iOS, waarmee het dus ook mogelijk wordt om advertenties op mobiele websites te blokkeren. Een feature die duidelijk tegen het zere been is van veel uitgevers, want Apple probeert ze hiermee te dwingen om mee te werken aan de nieuwe Nieuws-applicatie.

Voor onze zuiderburen is er ook goed nieuws want Siri krijgt in iOS 9 ook een Vlaams accent.

watchOS 2

Voor mensen die al in het bezit zijn van een Apple Watch verschijnt vanavond ook watchOS 2, een nieuwe versie van het besturingssysteem van de Apple Watch. Apple voert enkele grote wijzigingen door in dit besturingssysteem. Nu worden applicaties op de Apple Watch nog geladen vanaf de smartphone, maar vanaf de nieuwe versie komen deze applicaties op het horloge te staan waardoor de smartwatch een stuk sneller zal reageren. Ontwikkelaars krijgen daarnaast de mogelijkheid om ook de sensoren van de Apple Watch beter te gebruiken in hun apps. Verder krijgt het hoofdscherm van de Apple Watch meer verschillende wijzerplaten en kan de Apple Watch ’s nachts een wekkerfunctie gaan vervullen.

Lees ook onze blog waarom je vooraal geen iPhone 6 met 16GB aan opslagcapaciteit moet kopen!