1 min

De Russische Doema, zeg maar de Russische Tweede Kamer, heeft een wetsvoorstel gepresenteerd waarbij berichtenapps zoals Telegram en WhatsApp worden verplicht om een backdoor in te bouwen, zodat de Russische geheime dienst de berichten kan inzien die worden verstuurd. Deze backdoor is onderdeel van een nieuwe antiterreur wetgeving.

We hoeven niet te vragen hoe de bedrijven die deze apps ontwikkelen denken over dit wetsvoorstel. Die zijn tegen dit soort inmenging van de overheid en zullen weigeren te voldoen aan deze nieuwe wet mocht die worden ingevoerd. In het wetsvoorstel staat dat de bedrijven het risico lopen een boete te krijgen van 1 miljoen roebel, ongeveer 14.000 euro, als ze niet voldoen aan de wetgeving. De vraag is nog even of dit een eenmalige boete is of dat die per dag opgelegd kan worden of per keer dat de Russische geheime dienst de data wil raadplegen.

Volgens persbureau Tass willen de Russen overigens niet alleen toegang tot de data van de berichtenapps maar ook die van sociale netwerken en e-maildiensten.

Het wetsvoorstel is inmiddels al goedgekeurd door de Russische veiligheidscommissie, maar de vraag is nu hoe andere Russische politice er tegenaan kijken. Senator Elena Mizoelina is in elk geval van mening dat het een goed wetsvoorstel is, volgens haar worden jongeren gebrainwashed in gesloten groepen op het internet die ook nog eens versleuteld zijn. Daar wordt aangezet tot het vermoorden van politieagenten, aldus Mizoelina. Volgens haar is het misschien beter als berichten vooraf worden gefilterd.