1 min

De Wall Street Journal kon interne documenten van Facebook inzien en concludeert op basis daarvan dat het sociale medium miljoenen betaalt aan sterren en grote mediabedrijven om live video’s te plaatsen. Er zou in totaal zo’n 50 miljoen dollar aan bijna 140 beroemdheden en mediabedrijven betaald worden.

Onder de partners behoren partijen als CNN, de New York Times, Vox Media, Mashable, Huffington Post en Buzzfeed. Beroemdheden die geld krijgen voor hun video’s zijn verder onder meer Kevin Hart, Gordon Ramsay, Deepak Chopra en Russell Wilson. Middels de overeenkomsten probeert Facebook de hoeveelheid live video’s te stimuleren.

Zeventien van de bedrijven en beroemdheden die een contract hebben afgesloten met Facebook krijgen meer dan 1 miljoen dollar betaald. Het bedrijf Buzzfeed krijgt het meeste geld: 3,05 miljoen dollar om tussen maart 2016 en maart 2017 video’s te maken. Op de tweede plaats staat de New York Times met een contract van 3,03 miljoen dollar en CNN met een contractwaarde van 2,5 miljoen dollar.

Met de contracten wil Facebook de hoeveelheid live video’s laten groeien. Er zitten flinke mogelijkheden in, want alle 1,6 miljard gebruikers kijken dagelijks zo’n 100 miljoen uur aan video’s. Het was al langer bekend dat Facebook geld ging betalen voor live video’s, maar dit bericht van de Wall Street Journal is het eerste waarin de exacte bedragen naar voren komen.

Steeds meer websites stappen in live video’s. Eerder al lanceerden Twitter, YouTube en gisteren ook Tumblr mogelijkheden om live video’s te streamen.