1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Facebook zou wel eens flink wat extra geld moeten betalen aan de Amerikaanse belastingdienst. De IRS eist volgens Bloomberg een extra betaling van tussen de drie en vijf miljard dollar. Dit zou het in een brief hebben laten weten.

De extra belastingaanslag komt voort uit een beslissing van Facebook uit 2010, toen besloot het bedrijf al zijn wereldwijde activiteiten, op die in de Verenigde Staten en Canada na, naar een Iers dochterbedrijf over te zetten. Daarbij schatte het de waarde van al die activiteiten veel te laag in volgens de belastingdienst en die rekening zou het wel moeten betalen.

Facebook zal het uiteraard niet eens zijn met de beslissing. Toen het bedrijf de zaken overdeed, liet het zich door een externe partij waarderen en het zal op basis van dat feit in hoger beroep gaan tegen de beslissing. Daarna is het vooral de vraag wat de IRS en eventueel de Amerikaanse rechter daarvan vindt.

De extra kosten kan Facebook in elk geval makkelijk dragen. Niet alleen onthulde het recent 1 miljard dagelijkse mobiele gebruikers te hebben, evenals 1,7 miljard leden wereldwijd, ook bleek het zijn winst verdrievoudigd te hebben. Facebook boekte een winst van 2 miljard dollar over het tweede kwartaal van dit jaar.