2min

Microsoft gaat er vanuit dat er geen grote nieuwe generaties meer komen van spelcomputers. In plaats daarvan verwacht het bedrijf enkel nog hardwarematige upgrades voor spelcomputers. Dit vertelt het marketinghoofd van de Xbox, de spelcomputer van Microsoft, Aaron Greenberg tegenover Engadget.

Volgens Greenberg ziet Microsoft geen toekomst met grote nieuwe spelcomputers, in plaats daarvan komen er de komende jaren wel flinke upgrades an de huidige spelcomputers, om de rekenkracht en mogelijkheden op te schroeven. Als het aan Microsoft ligt, is het dus in de toekomst niet meer zo dat er zeven of acht jaar tussen nieuwe generaties van spelcomputers liggen.

Het is volgens Greenberg dus de bedoeling om nieuwe apparaten vooral als een upgrade van het vorige apparaat uit te brengen en niet meer als een complete vernieuwing. Deel van die strategie is Project Scorpio. Dat is een veel sterkere versie van de Xbox One, die virtual reality aan kan en ook 4K-beelden kan genereren.

De inspiratie voor deze aanpak haalt Microsoft uit de smartphonemarkt, waar elk jaar een nieuw model wordt uitgebracht met nieuwe innovaties. Dat lijkt niet de bedoeling te zijn voor de spelcomputers van Microsoft, maar het is wel van plan om sneller een nieuw apparaat naar de markt te brengen. Daarbij zal ook het mogelijk zijn om met het nieuwe apparaat oudere games te spelen, die specifiek gemaakt waren voor eerdere generaties. Andersom zal het ook moeten werken dat nieuwe games in een minder kwaliteit ook op oudere consoles zijn te spelen.

Microsoft schijnt niet de enige te zijn die op deze manier kijkt naar de toekomst van spelcomputers. Eerder was er namelijk het verhaal dat ook Sony zo denkt over zijn PlayStations. Zeker is dat niet en het nieuws was toen ook niet zo officieel als dat nu het geval is.