Het is een van de grootste irritaties van mensen die veel gebruik maken van WiFi: een niet geheel dekkend netwerk. Zo kan het voorkomen dat in de woonkamer volledige dekking is, maar op de zolder geen signaal gevonden kan worden. Netgear heeft nu een speciaal netwerk ontwikkeld om dit toch mogelijk te maken.

Het gaat om een systeem dat niet alleen uit een hoofdrouter bestaat, maar aangevuld wordt door zogenaamde satellieten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een eigen frequentie en verbinding, waardoor de satellieten direct draadloos in contact staan via een afgebakende verbinding met de hoofdrouter. Netgear heeft het nieuwe netwerk Orbi gedoopt en maakt gebruik van tri-band signalen.

"Het gemiddelde huis verbruikt steeds meer data, en videoconsumptie is de voornaamste activiteit die daarvoor zorgt" aldus Brett Sappington, director of research bij Netgear. "Consumenten streamen beelden naar elk mogelijk scherm vanuit een heleboel videodiensten. […] Afgezien daarvan komen er ook steeds meer smarthome-apparaten beschikbaar, die altijd verbonden moeten zijn om goed te kunnen werken. Consumenten verwachten dus hogesnelheidverbindingen door het hele huis en vertrouwen op WiFi voor al deze verbindingen in en om het huis."

Met de ontwikkeling van Orbi probeert Netgear hier dus op in te spelen. De apparaten zouden erg eenvoudig ingesteld moeten kunnen worden, namelijk door een paar klikken in een webbrowser. De standaardkit bestaat uit twee apparaten, de eerder genoemde hoofdrouter en een satelliet, die in de fabriek aan elkaar gekoppeld zijn.

Dankzij de Tri-band WiFi kan Orbi met 1,7Gbps signalen doorsturen naar de satellieten op een 5GHz frequentie. Die kunnen zelf op hun beurt eveneens op die 5GHz frequentie uitzenden met een snelheid van 1,3Gbps. Beamforming is voor alle apparaten mogelijk, en op de router en de losse toegangspunten zijn vier Gigabit netwerkpoorten en een USB 2.0 poort beschikbaar.

De Netgear Orbi is vanaf september in de winkel te koop. Op dit moment is alleen de dollar-prijs bekend, 400 dollar voor een standaardpakket met 1 hoofdrouter en 1 satelliet. Waarschijnlijk wordt de Orbi op de IFA gepresenteerd met een euro-prijs.