Kwam Facebook drie dagen geleden nog met de keuze om de menselijke invloed bij het selecteren van Trending Topics flink in te krimpen, blijkt dat vandaag al mis te gaan. Het algoritme dat verantwoordelijk is voor de nieuwsselectie heeft al een nep artikel geselecteerd.

Het gaat om een bericht over Fox nieuwspresentator Megyn Kelly waarin gemeld werd dat de dame in kwestie, die aanhanger is van de Republikeinse partij, in het geheim supporter van de democratische presidentskandidaat, Hillary Clinton, is. Het verhaal klopt natuurlijk niet, maar het algoritme herkende dat niet. Om die reden kwam het onderwerp hoog op de lijst met Trending Topics te staan.

Doordat het daar tussen kwam te staan, namen veel mensen aan dat het nieuws toch klopte. Facebook verwijderde het bericht direct toen het de fout constateerde, maar dat doet natuurlijk niet af aan de grootte van de fout hiermee gemaakt is. TechCrunch schrijft zelfs dat het algoritme erg makkelijk voor de gek te houden is.

Het algoritme zou enkel kijken naar het aantal artikelen en posts over een bepaald onderwerp. Daarmee zou praktisch elke viral post die op Facebook gemaakt wordt als Trending gezien kunnen worden. Er werken wel nog redacteuren mee aan de Trending Topics, maar niet meer vooraf zoals eerder het geval was.

Facebook nam overigens juist de beslissing om zoveel mogelijk weg te stappen van menselijke invloeden, omdat het beschuldigd werd van een anti-republikeinse instelling. Het sociale medium wil dat natuurlijk niet en juist een zo breed mogelijk publiek aanspreken. De stap die het daarvoor genomen heeft, lijkt voorlopig niet echt geslaagd.