Facebook wil stoppen met het gebruiken van redacteuren bij het bepalen welke onderwerpen als Trending weergegeven moeten worden. Daarbij verandert Facebook ook de informatie die weergegeven wordt bij Trending Topics. Dit proces moet straks vrijwel volledig automatisch gaan werken via algoritmes zonder menselijke interventie, als is helemaal zelfstandig vrijwel onmogelijk.

Op dit moment maakt Facebook nog veel gebruik van redacteuren voor de selectie van de belangrijkste onderwerpen. Daarbij stuit het zo nu en dan op kritiek. Recent nog vonden sommige mensen dat Facebook te links was. In een poging dergelijke kritiek aan te pakken, gaat het sociale netwerk meer gebruik maken van onderwerpen die door een algoritme geselecteerd zijn.

"In deze nieuwe versie van Trending hoeven we geen omschrijvingen van het onderwerp of samenvattingen meer te schrijven. Als resultaat daarvan verschuiven we naar een team waarbinnen de nadruk ligt op technische vaardigheden", stelt Facebook in een statement.

Dat Facebook deze maatregelen neemt op basis van de kritiek is enigszins opvallend, omdat Facebook zelf stelde tijdens een intern onderzoek geen bevooroordeling in de selectie van onderwerpen aangetroffen te hebben. Het laat zien dat het bedrijf zich de kritiek behoorlijk aantrekt, ook kan het aantonen dat dit niet klopt.

Ondanks dat Facebook nu meer gebruik gaat maken van een algoritme voor de Trending Topics, zullen er toch nog mensen mee moeten werken aan de selectie van onderwerpen. Anders zou de software doodgewone onderwerpen ook kunnen aanmerken als trending.