1 min

Google voorziet in een bètatest zijn Chrome browser van encryptie die data veilig moet maken van quantum computers. Daarmee probeert het bedrijf zijn webbrowser veilig te maken voor technologie van de toekomst. De verwachting is namelijk dat veel van de encryptieprotocollen die nu gebruikt worden, in de toekomst in een mum van tijd gekraakt kunnen worden.

De bèta van Chrome krijgt echter de mogelijkheid om data die van en naar websites verzonden wordt te coderen met behulp van een technologie die CECPQ1 gedoopt is. Die "beschermt tegen toekomstige aanvallen van grote quantum computers" schrijft Google in een blog over de test.

Google werkt er hard aan om gegevens beter te beveiligen en dit is slechts een van de vele manieren waarop het dat probeert. In wat kleinere pogingen het internet een veiligere plek te maken, wil het in de toekomst bijvoorbeeld gebruikers actief naar https-sites sturen. Ook werkt Google er samen met veel andere browser-makers aan om Flash van het internet te verbannen.

De encryptie die Google voor ogen heeft, is specifiek nodig voor quantum computers – technologie die nog ver in de toekomst ligt. In de computers is een byte niet een 1 of een 0, maar kan hij beiden zijn. Dit zijn qubits, die gebruik maken van het principe van superpositie. Ondanks dat het theoretisch werkt, zijn de computers nog maar net in een experimentele fase, dus het zal nog jaren duren voordat de techniek uitontwikkeld is en commercieel (of voor overheden en geheime diensten) verkrijgbaar is.