2min

Apple is vorige week de publieke bètatest van iOS 10.1 gestart en dat betekent voor mensen met een iPhone 7 Plus dat zij per 23 september 2016 de portretmodus kunnen testen. De nieuwe functie voor het maken van portretfoto’s is te vinden in de instellingen van de camera-app en is exclusief voor de iPhone 7 Plus, omdat alleen dit toestel een tweede camera heeft.

Doordat de tweede camera van de iPhone 7 Plus is voorzien van een telelens, is het met de nieuwe portretmodus mogelijk om foto’s met een kleine scherptediepte of een zogenaamd bokeh-effect te schieten. Dit houdt in dat er meer diepte op de foto wordt gecreëerd door het onderwerp van de foto scherp in beeld te brengen, terwijl de achtergrond onscherp in beeld wordt gebracht. Het is een techniek die in de professionele fotografie regelmatig wordt toegepast, maar tot dusverre op smartphones onmogelijk was.

apple-foto

De portretmodus kreeg eerder deze maand tijdens het persevenement van Apple al ruim de aandacht, maar de modus was op dat moment nog niet helemaal klaar en was dus ook nog niet direct beschikbaar in iOS 10. Na het persevenement ging de meeste aandacht van de pers echter vooral naar het ontbreken van de hoofdtelefoonaansluiting, waardoor de verschillende nieuwe features van de iPhone 7 (en dus ook het nieuws over het ontbreken van de portretmodus) enigszins onderbelicht bleven. Veel tijd voor teleurstelling over het ontbreken van de portretmodus is er door het snelle handelen van Apple gelukkig niet.

Wie zelf een iPhone 7 Plus bezit en nu al aan de slag wil met de portretmodus moet zich daarvoor eerst aanmelden voor de publieke bètatest. Daarna is het mogelijk de bèta te downloaden en te installeren. Houd er wel rekening mee dat het echt om een test gaat en het is dus mogelijk dat de portretmodus op dit moment nog niet helemaal perfect werkt. De test is bedoeld om eventuele fouten op te sporen en deze fouten te herstellen voordat de definitieve versie van iOS 10.1 wordt gelanceerd.