Microsoft maakt previewversie Visual Studio voor macOS beschikbaar

Microsoft gaat deze week een previewversie beschikbaar maken van Visual Studio voor Mac-gebruikers. De bedoeling is dat de functionaliteit van de macOS-versie vrijwel identiek wordt aan de Windows-versie. Dit is mogelijk met dank aan de overname van Xamarin begin dit jaar. Deze week organiseert Microsoft het connect-evenement en daar wordt de macOS-versie gepresenteerd.

Microsoft herhaalt nog maar eens dat het een mobile- en cloudfirst strategie heeft en het daardoor niet uit maakt op welk platform je werkt. Microsoft wil overal aanwezig zijn en dezelfde oplossingen bieden. Het maakt daarin nu een enorme stap door Visual Studio beschikbaar te maken voor macOS. Natuurlijk zal niet het doel zijn van Visual Studio op macOS om Windows-software ontwikkelen, maar wel om iOS, Android en Mac-applicaties te ontwikkelen.

Met de overname van Xamarin en de integratie ervan in Visual Studio is het nu mogelijk om voor veel meer platformen software te ontwikkelen met Visual Studio. Xamarin biedt de mogelijkheid om met één codebase apps te ontwikkelen voor verschillende platformen. Je kan dus bijvoorbeeld een Android- en een iOS-app ontwikkelen. Verder biedt Visual Studio uitgebreide mogelijkheden om je apps te koppelen met Azure via de serverapplicaties die je met .Net Core kan ontwikkelen.

Visual Studio macOS

Verschillende innovaties van Xamarin, zoals een drag-en-drop editor voor Android- en iOS-apps zijn ook meegenomen in deze macOS-versie. Hierdoor is het zeer eenvoudig om een Android of iOS-app visueel te ontwikkelen.

De werkwijze van Visual Studio is op macOS grotendeels identiek aan de Windows-versie, visueel gezien heeft Microsoft de applicatie wel aangepast, zodat die beter tot zijn recht komt in een macOS-omgeving.

Het Connect-evenement van Microsoft wordt georganiseerd van 16 tot 18 november, waarschijnlijk kan Visual Studio voor macOS woensdagavond worden gedownload.