1 min

Microsoft heeft twee nieuwe updates uitgebracht voor ontwikkelplatform Visual Studio. Zo is Visual Studio for Mac 17.3 beschikbaar en is de eerste preview van Visual Studio for Mac 17.4 uitgebracht.

Interessante nieuwe functionaliteit vinden we in de stabiele versie van VS 17.3. De versie komt met ondersteuning voor .NET Multi-platform App UI (MAUI). De tooling is al enige tijd beschikbaar, maar had nog geen ondersteuning in de stabiele versie van Visual Studio voor Windows en Mac. De tooling richt zich overigens op meerdere besturingssystemen, waaronder ook iOS en Android.

De MAUI-ondersteuning wordt door de techgigant overigens nog steeds als een preview gezien, aangezien de technologie beter in de stabiele versie van het komende 17.4 tot zijn recht zal komen. 

Windows biedt betere ervaring

Bovendien zouden Windows-gebruikers een betere ervaring krijgen dan Mac-gebruikers. Zo ontbreekt in MAUI een visueel ontwerptool voor MAUI XAML, maar gebruikers van de VS 17.3 Windows-versie hebben hiervoor XAML Live Preview. Met deze tool kunnen zij het resultaat zien van veranderingen in een docked window. Voor de Mac-versie van Visual Studio is dit niet beschikbaar. Als workaroud kunnen Mac-gebruikers alsnog XAML Hot Reload gebruiken die een draaiende applicatie automatisch van een update voorziet.

Overige functionaliteit

Overige nieuwe functionaliteit in VS 17.3 is Teams Toolkit en ondersteuning voor Azure Container apps. De preview-versie van 17.4 heeft als exclusieve feature dat het de eerste versie van Visual Studio is die beschikbaar is als een native Arm64-applicatie.

Tip: Visual Studio 17.3 Preview 3 introduceert Teams Toolkit-integratie