Europese Note 7-toestellen blijven voorlopig werken

Abonneer je gratis op Techzine!

In de Verenigde Staten gaat Samsung met een update alle Galaxy Note 7-toestellen onbruikbaar maken. Voor Europa blijkt het Koreaanse bedrijf voor een andere aanpak te kiezen en blijven de toestellen voorlopig werken. Een update maakt echter wel veel minder batterijcapaciteit beschikbaar.

De update die hiervoor moet gaan zorgen wordt op donderdag 15 december uitgerold naar alle Europese toestellen. Het is zodra deze geïnstalleerd is op een toestel, nog maar mogelijk om het apparaat tot 30 procent van de batterijcapaciteit op te laden. Eerder kwam Samsung al met een update die de maximale laadcapaciteit terugbracht naar 60 procent.

Volgens de fabrikant zorgde de update voor extra teruggebrachte toestellen. Wereldwijd zou bijna negentig procent van de toestellen al ingeleverd zijn. De resterende tien procent laat nu waarschuwingen zien over de veiligheid van de apparaten en in een aantal landen kunnen de toestellen geen gebruik meer maken van mobiele netwerken.

Het is niet bekend waarom Samsung in Europa voor een andere tactiek kiest dan in de Verenigde Staten, maar wellicht heeft het met wetgeving te maken. In de VS komt het bedrijf op 19 december met een update die ervoor zorgt dat alle toestellen niet meer opladen en geen verbinding krijgen met mobiele netwerken. Op de manier kunnen de apparaten in de Verenigde Staten in z’n geheel niet meer gebruikt worden.

Geheel oncontroversieel is de update niet in de Verenigde Staten, want zo weigert provider Verizon de update te verspreiden. Verizon stelde dat de update “gebruikers van een Galaxy Note 7 die geen ander apparaat in hun bezit hebben verder in gevaar kan brengen.”  

De Galaxy Note 7 werd in september wereldwijd teruggeroepen. De toestellen bleken problemen te hebben met de batterij, waardoor die in sommige gevallen in brand vlogen. Sindsdien probeert Samsung zoveel mogelijk van de toestellen terug te krijgen, onder meer middels omruilacties.