3min

Vandaag vindt voor Apple vermoedelijk de belangrijkste productlancering in jaren plaats. Maar tegelijk heeft het bedrijf zijn kwartaalcijfers bekend gemaakt. Daaruit blijkt niet alleen dat het weer een hogere omzet en meer winst gemaakt heeft, maar ook dat er meer producten verkocht zijn.

De omzet van Apple bedroeg afgelopen kwartaal 52,6 miljard dollar. Dat is maar liefst twaalf procent meer dan een jaar geleden. Verder bedroeg de winst 10,7 miljard dollar en ook dat is weer een stijging ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Waarschijnlijk is Apple blij met deze prestaties: gewoonlijk is het derde kwartaal van een jaar vrij rustig en barst de bom pas in het laatste kwartaal.

iPhone-verkopen

Apple verkocht het afgelopen kwartaal iets meer iPhones dan een jaar geleden: 46,7 miljoen. Dat is 2,6 procent meer dan een jaar daarvoor. Helaas splitst Apple de categorie niet op in de verschillende modellen, dus weten we niet hoeveel van die verkopen iPhone 8 en 8 Plus-modellen waren.

De verwachting van experts is in elk geval dat Apple minder van die telefoons verkoopt dan je zou denken. In plaats daarvan zouden veel mensen gewacht hebben op de iPhone X, of simpelweg een ouder model aanschaffen – denk aan de iPhone 7 of iPhone 6S en zijn grotere Plus-broertje.

iPads, Macbooks en andere hardware

Waar de tabletmarkt in het slob is geraakt, is dat niet zo als we kijken naar de iPad. Apple’s tablets werden 10,3 miljoen keer verkocht, wat 11 procent meer is dan een jaar geleden. Daarmee groeien de verkopen van de tablet voor het tweede kwartaal op rij, na meerdere kwartalen van dalende verkopen.

Verder hielpen de updates bij de MacBooks ook om de verkopen van die producten te vergroten: er gingen 5,3 miljoen Macs over de toonbank (+10%).  Verder is er nog de categorie ‘overige producten’, waaronder de Apple Watch, AirPods en Apple TV vallen. De gezamenlijke verkopen van die categorie waren 3,23 miljard dollar waard, een groei van 36 procent.

Daarmee heeft Apple een sterk kwartaal achter de rug als het gaat om de verkopen van hardware. Vermoedelijk is dat ook te danken aan de release van veel nieuwe producten. Vrijwel elke categorie kreeg wel een nieuw product, dus dat laat zich goed verklaren.

Apple-diensten

Naast de iPhones, is de tweede belangrijkste bedrijfstak waar Apple geld mee verdient, wat het zelf omschrijft als ‘dienstverlening’. Afgelopen kwartaal werd in deze bedrijfstak 8,5 miljard dollar verdiend, een groei van 34 procent ten opzichte van een jaar geleden. CFO Luca Maestri stelde dat dit deels te danken is aan een aanpassing van de berekeningsmethode, waardoor het bedrijf 640 miljoen dollar extra overhield. Laat je dat bedrag weg, is de groei nog altijd een mooie 24 procent.

Groei was volgens Apple op vrijwel elk vlak te zien hier. Het aantal abonnementen op Apple Music groeide met 75 procent ten opzichte van een jaar geleden, de omzet van de App Store groeide tot grotere hoogten dan ooit tevoren en ook de omzet uit de iCloud groeide met “sterke dubbele cijfers”.